Krant van West-Vlaanderen – Hannes Hosten // Op donderdag 27 februari lanceerden de Universiteit Gent, de POM West-Vlaanderen en Haven Oostende het Ostend Science Park, een wetenschapspark dat bedrijven wil aantrekken die actief zijn in de blauwe economie.
Ostend Science Park bevindt zich op de site waar de Universiteit Gent al sinds 2006 de GreenBridge Incubator heeft, waar startende ondernemingen een onderdak vinden en in contact komen met onderzoekers. GreenBridge heet sinds kort Bluebridge, omdat niet langer groene energie, maar wel zeegebonden – blauwe – groei centraal staat. Bluebridge blijft een incubator en wordt ook het hoofdkwartier van Ostend Science Park en de plek waar de Universiteit Gent het onderzoeksluik versterkt en verder uitbouwt. Op de uitgebreide site van meer dan 16 hectare kunnen bedrijven gebruik maken van de testfaciliteiten en knowhow om nieuwe producten en diensten, gelinkt aan blauwe economie, te ontwikkelen.
“Met de aanstelling van professor Jana Asselman als coördinator van de onderzoeksfaciliteiten van Ostend Science Park ligt de focus op toegepast onderzoek in blue growth”, vertelt rector Rik Van de Walle. ” In 2021 zijn de nieuwe labo’s operationeel. Naast klassieke laboratoria investeren we ook in cultuurkamers om organismen te laten groeien en een golfgoot voor kustbeschermingsonderzoek. Bedoeling is om naast professor Asselman een tiental onderzoekers en doctoraatstudenten in te zetten om onderzoek op verschillende vlakken uit te voeren: blue energy, aquacultuur, deep sea mining, kustverdediging en mariene biotechnologie.”
Op Ostend Science Park krijgen ondernemers de kans om vlakbij onderzoekers en researchinfrastructuur hun business uit te bouwen. ” Dankzij deze expertise gebeurt de ontwikkeling van hoogtechnologische producten en diensten veel sneller “, aldus Jean de Bethune, gedeputeerde en voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Met het partnerschap Fabriek voor de Toekomst Blue Energy, dat hier ook zijn uitvalsbasis heeft, en de uitbating van het testplatform Blue Accelerator op zee, heeft de POM een duidelijke keuze gemaakt om deze veelbelovende cluster te ondersteunen.
Ostend Science Park bevindt zich aan het Wetenschapspark, een zijstraat van de Esperantolaan, die de Brugsesteenweg met het sluizencomplex Plassendale en Oudenburg verbindt. Naast de labo’s en infrastructuur van de Universiteit Gent vind je er ook het Maritiem Onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid.
De Blauwe Economie is één van de vijf actiedomeinen van Haven Oostende. De offshore energie-activiteiten spelen zich nu hoofdzakelijk af in de voorhaven van Oostende. Dankzij de oprichting van Ostend Science Park kunnen bedrijven die niet dagelijks de zee op moeten, maar toch in de blauwe economie actief zijn, zich verder ontwikkelen.
“In Oostende werken momenteel meer dan 600 mensen permanent in de offshore windindustrie”, aldus Dirk Declerck, ceo van Haven Oostende. ” Het wetenschapspark zal een boost geven aan onze activiteiten. De bijkomende bedrijvigheid zorgt op haar beurt voor extra tewerkstelling in onze regio en verankert de blauwe economie in Oostende
Met e-BO Enterprises zette al een eerste bedrijf de stap naar Ostend Science Park. Het Ieperse bedrijf van ceo Christophe Dhaene is gespecialiseerd in het ontwikkelen van veilige platformen voor de distributie van content, netwerkbeheerdiensten, cloud computing en infrastructuurbeheer. e-BO zocht een geschikte locatie om hun activiteiten in de offshore sector op te voeren. De nieuwe vestiging van e-BO Enterprises zal 10.000m² groot zijn en 140 medewerkers huisvesten. Ostend Science Park zet nu zijn deuren open voor bedrijven, uit binnen- en buitenland, die het voorbeeld van e-BO Enterprises volgen.