Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein benadrukt dat nieuwe installaties voor de verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval geen groenestroomcertificaten meer krijgen. Grote installaties – groter dan 20 megawatt – waarvoor geen project was ingediend vóór 1 januari 2013, kregen al langer geen steun meer. Deze zomer heeft de minister het Energiebesluit aangepast, waardoor ook nieuwe kleine installaties voor de verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval geen groenestroomcertificaten meer kunnen krijgen.
‘De groenestroomcertificaten voor installaties voor de verbranding van huishoudelijk of bedrijfsafval zijn een beslissing uit het verleden. Die engagementen kunnen we niet zomaar verbreken. Nieuwe installaties krijgen echter geen groenestroomcertificaten meer, ook voor kleine installaties hebben we dat systeem deze zomer stopgezet’ aldus Bart Tommelein. ‘Groene warmte is op zich wel heel belangrijk om onze doelstellingen hernieuwbare energie te halen. Daarom hebben we jaarlijks een ‘oproep groene warmte’, waarbij we verschillende projecten steun toekennen. Het grote verschil is dat het dan gaat om een investeringssteun van een beperkt bedrag, waarbij enkel de investering voor de warmterecuperatie in aanmerking komt en waarbij we – anders dan bij groenestroomcertificaten – niet jarenlang vastzitten aan een ondersteuning waar we niet meer onderuit kunnen’ besluit de minister.
One thought on “Nieuwe afvalverbrandingsinstallaties krijgen geen groenestroomcertificaten meer”
Ik heb dat eens nagevraagd bij de administratie, uit de resultaten van onderzoek blijkt dat de selectieve inzameling van afvalluiers in heel Vlaanderen het afvalbeheer duurder maakt en op één uitzondering na altijd een verslechtering blijkt voor het milieu. Bijgevolg worden luiers verwerkt met het restafval waarmee we al groene stroom en groene warmte produceren.