Het meest recente staal van het zeewater ter hoogte van Duin en Zee (Oosteroever) toont aan dat de waterkwaliteit opnieuw ‘zeer goed’ is, dat bevestigen de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Bij een staalname eind vorige week was de waterkwaliteit slecht, maar een nieuwe steekproef toont nu aan dat er geen probleem meer is met de kwaliteit van het zeewater. Ook de voorzorgsmaatregelen zijn niet langer nodig.
Begin deze week werd Stad Oostende geïnformeerd dat een staal van het zeewater in de zwemzone Duin en Zee op Oosteroever een slechte waterkwaliteit had. De Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid doen regelmatig onderzoek naar de waterkwaliteit en op verschillende locaties.
‘Zeer goede’ waterkwaliteit is de norm op Oosteroever
Deze week werd een controlestaal genomen, en daarbij bleek de waterkwaliteit opnieuw ‘zeer goed’, zoals doorgaans in die zone. Bij de 15 metingen in juli en augustus dit jaar was de waterkwaliteit 14 keer ‘zeer goed’ en 1 keer ‘aanvaardbaar’.
Het positieve testresultaat zorgt ervoor dat de voorzorgsmaatregelen die Stad Oostende gisteren aankondigde, wegvallen. Zo wordt het niet langer ontraden om aan watersport te doen in deze zone voor de doelgroep van kinderen, ouderen of mensen met een lage weerstand.
Einde van het badseizoen
De meest recente staalnames gaven trouwens voor alle zwemzones in Oostende, van Raversijde tot Oosteroever, ‘zeer goed’ als resultaat. Hoewel de kwaliteit van het zeewater dus in principe geen gevaar vormt voor zwemmers, is het badseizoen intussen wel afgelopen in Oostende. Zwemmen in de zee is enkel toegelaten in bewaakte zwemzones en alle reddingsposten zijn intussen dicht. Ook elders in Oostende mag er dus vanaf vandaag niet meer gezwommen worden. Zowel voor redders als liefhebbers van zwemmen in zee, is het al uitkijken naar het volgende badseizoen in 2022.