Bij het Energiehuis van de stad Oostende kan je voortaan terecht met al je vragen over elektrisch autorijden. Er wordt een kenniscentrum opgericht dat burgers en bedrijven op weg moet helpen om vlot de overstap te maken naar een elektrische wagen. Oostendse bedrijven die elektrische bedrijfswagens willen aanbieden, kunnen gebruik maken van een aantrekkelijk financieel en juridisch model van Energiehuis Oostende.
Heel wat geïnteresseerden ervaren koudwatervrees omdat er vaak nog onduidelijkheid is over verschillende aspecten: bijvoorbeeld de prijs, het rijbereik, belastingen, laadtijden,… Het Energiehuis verzamelt alle expertise en maakt de info toegankelijk. Oostendenaars die interesse hebben in een elektrische wagen en meer informatie willen of met vragen zitten, kloppen daar dus best eens aan.
Op die manier wordt opnieuw de kaart getrokken van duurzame mobiliteit. Eén van de hoekstenen van het klimaatplan ‘Leefbaar Oostende’, waar momenteel de laatste hand aan gelegd wordt. Het plan wil een doorgedreven omschakeling realiseren naar duurzame vervoersmiddelen in de stad. De zogenaamde ‘modal shift‘ vormt één van de sleutels om de uitstoot van CO2 significant te verminderen.
Stijgende interesse in elektrische wagens
Elektrische wagens zitten in de lift. Daarmee neemt ook het aantal vragen toe van de groeiende groep geïnteresseerden. Heel wat potentiële kopers weten vaak niet onmiddellijk waar ze voor een helder antwoord moeten aankloppen. Het Energiehuis wil daarom haar dienstverlening naar de Oostendenaars optimaliseren. Het aanbod van elektrische auto’s is de afgelopen jaren langzaam toegenomen, en komt nu in een heuse stroomversnelling. De forse investeringen van de automerken zien we terug in een breed gamma van modellen. Dat zijn niet alleen hele dure elektrische auto’s, ook het aanbod betaalbare wagens groeit snel. De technologie staat niet stil, waardoor onder meer het rijbereik veel groter is geworden.
De activiteiten van het kenniscentrum voor elektrisch autorijden situeren zich vooral rond het verzamelen en delen van bestaande kennis hierover, het actief ontwikkelen van kennis en dit omzetten in praktisch bruikbaar materiaal en goeie voorbeelden. Daarnaast staat ook het volgen van de nieuwste ontwikkelingen via een uitgebreid netwerk op het programma. Vanuit die kennis zal het kenniscentrum het beleid mee vormgeven.
Oplossing voor bedrijfswagens
De dienstverlening is er voor inwoners, maar richt zich ook naar Oostendse bedrijven die 100% elektrische bedrijfswagens willen aanbieden aan hun medewerkers. Het bouwt verder op de werking van de Klimaatpioniers, een groep ondernemers en verenigingen die actief mee het Oostends klimaatbeleid helpen vormgeven. Duurzame verplaatsingen vormen ook daar immers een belangrijk thema.
Het Energiehuis pionierde ondertussen al met de ontwikkeling van een aantrekkelijk financieel en juridisch model voor werkgevers om elektrische bedrijfswagens aan te bieden. Het Energiehuis zette het model onmiddellijk om in de praktijk en leasede alvast drie wagens voor haar werknemers. Hiermee wil ze het goede voorbeeld geven en het pad voor geïnteresseerden effenen. Dit praktijkvoorbeeld toont meteen aan dat elektrisch rijden wel degelijk kan op een financieel interessante manier.