Het Laatste Nieuws – Dieter Dujardin | “Het enorme prijsverschil tussen de gas- en elektriciteitsfactuur is niet langer verdedigbaar als we de omslag naar hernieuwbare energie willen versnellen.” Daarmee kondigt Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld) een taxshift van groene stroom naar gas en stookolie aan.
“Met een geïnstalleerd vermogen van 190 kilowatt per vierkante kilometer is Vlaanderen nu al wereldleider in zonnepanelen. Maar het moeten er veel meer worden. Yes we can.” Met die wervende boodschap trekt de sandwichman van de groene stroom al maanden de boer op. In binnen- én buitenland. De afgelopen twee dagen ging hij in de Litouwse hoofdstad Vilnius spreken op een energieconferentie van de Baltische staten en bracht hij een bezoek aan een bedrijf dat zonnepanelen inbouwt in daken en muren. “De innovatie biedt kansen. Dat zowel de levensduur als het rendement stijgt, maakt van zonne-energie een interessante investering, ook zonder subsidies”, zegt Tommelein.
3 jaar onderhandeld
Ondanks de communicatieskills van de Vlaamse minister gaat de omslag naar groene stroom in België nog te traag om de energiedoelstellingen van 2030 te halen. Daarvoor zijn er grotere stimulansen nodig dan premies of subsidies. Een maand geleden liet Tommelein al vallen dat een groene taxshift onvermijdelijk wordt. Vanuit Vilnius kondigt hij nu aan dat de intentie om zo’n lastenverschuiving door te voeren, wordt opgenomen in het Belgische energiepact. Na zowat drie jaar onderhandelen zijn de vier energieministers van dit land daar bijna mee klaar.
“De voorbije decennia heeft Vlaanderen gekozen om heffingen en kosten voor premies, openbaredienstverplichtingen en de regulator, wel in de elektriciteitsfactuur te stoppen en niet in de gasfactuur. Dat heeft ertoe geleid dat het prijsverschil vandaag enorm is. In de regio Gent bijvoorbeeld betaal je 4,4 eurocent voor een kilowattuur gas tegenover 25 eurocent voor een kilowattuur elektriciteit. Die kloof staat de doorbraak van nieuwe technologieën in de weg. Warmtepompen bijvoorbeeld zijn een uitstekende manier om woningen duurzaam te verwarmen, maar doordat gas zo goedkoop is, worden mensen niet gestimuleerd om de switch te maken. Er bestaat een pleidooi om voor warmtepompen een apart elektriciteitstarief te voorzien, maar dat lijkt technisch niet haalbaar. Zo’n taxshift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen als gas maar ook stookolie is perfect verdedigbaar. Het is niet meer dan logisch dat de vervuiler betaalt. Maar we moeten deze verschuiving uiteraard zeer geleidelijk aan uitvoeren. We moeten de mensen tijd geven om zich aan te passen. Het is niet de bedoeling om gezinnen voor voldongen feiten te stellen. Maar in de feiten is het voordelig om in je eigen hernieuwbare energieproductie te voorzien.”
Doodsteek
Tommelein bracht ook een bezoek aan een intercommunale die heel Litouwen van warmte voorziet door de verbranding van afval in biomassafabrieken. Opmerkelijk, want het was de liberaal die het voorbije jaar besliste om de subsidies aan twee grote biomassafabrieken in Gent en Genk te schrappen en daarmee de doodsteek gaf aan deze projecten. Uiteraard wilden we wel even weten wat de Litouwers daarvan vinden. “Wat? Was Vlaanderen van plan om 4 miljard subsidies te geven aan biomassa? Waanzin, bij ons draaien ze zonder subsidies.” Waarop Tommelein: “Zie je wel dat ik gelijk had.”
8 thoughts on ““Niet meer dan logisch dat vervuiler betaalt””
Dat gas een fractie kost tegenover elektriciteit dat zeg ikzelf al enkele jaren. Dus goed dat er daar eindelijk verandering in komt. Maar verlaagde tax op wat, betreffende elektriciteit? De stroom zelf? De transportkosten? Het capaciteitstarief? Het procumententarief? De slimme teller? Zolang men daar onduidelijk over blijft doen weten we nog niets. Want inderdaad, als je een netto nulverbruik hebt op jaarbasis betaal je nul euro elektriciteit; nul keer een bepaalde hoeveelheid tax blijft nul, maar de transportkosten maal 2 (het procumententarief) en het toekomstige capaciteitstarief blijven we wel de volle pot betalen, en dat is dus nu net 100% van de kosten. Geen verschil dus voor nulverbruikers, de meest ecologische mensen. Gas gaat dan altijd goedkoper blijven of men moet 700% tax gaan heffen hierop?
Eerst mensen stimuleren om een energiezuinige condensatie ketel met gas te plaatsen, en dat zelfs met staatsubsidies,om nog geen vijf jaar later een taxchift in te voeren van elektriciteit naar fossiele brandstoffen!!!! Een kat vind zijn jongen niet meer terug in het Belgisch energiebeleid…pffffff
Hoe zit het dan met de CNG campagne ? Is deze ten dode opgeschreven ? Ik heb geen geld om een electrische wagen te kopen en heb net een CNG wagen gekocht .
CNG wordt momenteel gezien als milieuvriendelijk, ook al blijf je voor een stuk afhankelijk van een fossiele brandstof.
Waar staat dat we dat van vandaag op morgen gaan doen? We moeten mensen nu al informeren zodat ze gerichte keuzes kunnen maken in de toekomst.
Koen, de taxshift kan ook inhouden dat het prosumententarief daalt, wat voor nulverbruikers wel interessant is. Een taxshift moet ervoor zorgen dat we kiezen voor milieuvriendelijke oplossingen.
In het jaar 2000 werd elektrische verwarming nog volop gepromoot.Alle eigenaars en huurders van appartementen met elektrische verwarming dragen nu ten onrechte deze zware financiele lasten met gevolg dat er veel panden niet meer verhuurd of verkocht geraken.Hopelijk verdelen zij de lasten op de verschillende energievormen.De overheid is op dit gebied ongeloofwaardig geworden,zij wijzigen de spelregels tijdens de match.
Hoopvol ! Elk stap vooruit is er een.
Maar graag ook de persoonlijke ecovoet én de overbevolking in Vlaanderen aanpakken. Met een open deur-politiek én pro-overbevolkingspolitiek komen we er nooit.