De volgende Vlaamse regering heeft zicht op een beleidsruimte van bijna 1 miljard euro. Dat blijkt uit de meerjarenraming die Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein vandaag heeft voorgelegd aan de Vlaamse regering en heeft ingediend bij het Vlaams parlement. “Bij constant beleid zal de Vlaamse begroting ook de volgende jaren structureel in evenwicht zijn. Zelfs na 1,5 miljard euro aan nieuw beleid deze legislatuur én het doorvoeren van de taxshift, zullen onze opvolgers met een schone lei kunnen starten”, zegt Tommelein.
Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein dient vandaag zijn meerjarenraming 2019-2024 in bij het Vlaams parlement. Die raming geeft een zo volledig mogelijk beeld van de beleidsruimte in de volgende legislatuur.
Sinds 2017 is de Vlaamse begroting structureel in evenwicht. Deze Vlaamse regering bespaarde doordacht bij het begin van de legislatuur en startte daarna 1,5 miljard euro aan nieuw beleid op. Met die middelen investeert ze in welzijn, onderzoek en ontwikkeling, infrastructuur voor onderwijs, mobiliteit,… Ondertussen voert de Vlaamse regering de federale taxshift maximaal door. In de meerjarenraming wordt die inspanning ook de volgende jaren doorgetrokken. De impact van de taxshift op de Vlaamse begroting zal in 2020 oplopen tot 834,8 miljoen euro. Geld dat rechtstreeks naar de verlaging van de lasten op arbeid gaat voor de Vlaamse burgers.
“Opvolgers starten met schone lei”
Rekening houdend met alle actuele parameters, het opgestarte nieuw beleid én de impact van de taxshift, blijft de Vlaamse begroting ook in de komende jaren structureel in evenwicht. De volgende Vlaamse Regering heeft bij constant beleid zicht op een beleidsruimte van 955 miljoen euro tegen 2024, of bijna 1 miljard euro. Zoals gekend wordt de bouw van de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstellingen gehouden, omdat die investering zichzelf op termijn terugbetaalt op basis van tolheffing.
De schuldnorm die de Vlaamse regering zichzelf heeft opgelegd, wordt in de meerjarenraming gerespecteerd. De schuldratio blijft in 2024 beperkt tot 6,2% van het BBP. De vermarktbare activa blijven groter dan de Vlaamse schuld, waardoor de schuld altijd kan worden ingelost door de verkoop van bezittingen. “Onze schuld blijft onder controle. Dat is belangrijk om onze gunstige rating voor Vlaanderen, die zelfs beter is dan die van België, te kunnen behouden”, legt Bart Tommelein uit.
“We hebben deze legislatuur bij de start doordacht bespaard. Daarna hebben we 1,5 miljard aan nieuw beleid opgestart. En ondertussen levert Vlaanderen een grote bijdrage aan de federale taxshift”, zegt Bart Tommelein. “Tegelijk hebben we ervoor gezorgd dat onze opvolgers met een schone lei kunnen starten. Bij constant beleid zal de Vlaamse begroting ook de volgende jaren structureel in evenwicht zijn, en zal de volgende Vlaamse regering zicht hebben op 1 miljard euro beleidsruimte.”