Vijf jaar na de lancering van het Europese Marien Observatie- en Data netwerk EMODnet is de Europese Commissie optimistisch. EMODnet vergemakkelijkt de toegang tot zeeobservatiegegevens, waardoor bedrijven efficiënter kunnen werken. ‘Met de middelen die ze zo uitsparen, kunnen bedrijven meer maritieme jobs creëren. Ook ons land zal hiervan de vruchten plukken’, stelt staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein.
Meer dan 350 Europese mariene experten komen dinsdag 20 oktober samen in Oostende om de rol van open mariene data te bediscussiëren. Staatsecretaris voor de Noordzee en Oostendenaar Bart Tommelein opent de conferentie en ziet alvast belangrijke mogelijkheden voor België en Vlaanderen: ‘Scheepvaart, toerisme, zandontginning en windenergie zijn van het grootste belang voor de economie van ons land. Ook innovatieve sectoren als aquacultuur en golfenergie nemen toe in intensiteit en scheppen verwachtingen voor de toekomst. Bij elk van die activiteiten zijn gegevens over de toestand van de zeebodem, de stromingen, het milieu, de zandvoorraden, enz. broodnodig. Ik maak me sterk dat het steeds meer gecoördineerd verzamelen en ter beschikking stellen van die data, zal bijdragen aan de blauwe groei, en ook in ons land tot jobcreatie zal leiden.’
Recent onderzoek toont aan dat de Blauwe economie in Europa goed is voor meer dan 4 miljoen directe en 1,5 miljoen indirecte jobs. Voor België is deze Blauwe economie goed voor meer dan 50.000 directe en indirecte jobs, 11% van de directe jobs komen uit de windenergie.
Cruciaal voor de ontwikkeling van een ‘blauwe economie’ is toegang tot kwaliteitsvolle gegevens. Deze data zijn gebaseerd op metingen en observaties uitgevoerd door wetenschappers verbonden aan overheidsinstellingen of aan privé-instellingen allerhande. Het gaat hier bijvoorbeeld om het gedetailleerd in kaart brengen van de zeebodem het inschatten van zandreserves, het opvolgen van de visbestanden, etc. Door zo veel mogelijk gegevens verzameld op zee centraal te ontsluiten, verbetert de beschikbaarheid gevoelig. Hierdoor kunnen bedrijven veel efficiënter werken, en sparen ze middelen uit die ze vervolgens aan jobcreatie kunnen besteden. Bovendien krijgt innovatie zo een duw in de rug.
Daarom lanceerde de Europese Commissie in 2009 het EMODnet netwerk. In 2014 opende het EC-projectkantoor van het Europese Marien Observatie- en Data netwerk (EMODnet) te Oostende met steun van de Vlaamse overheid.