Limburgse batterij voor zonnepanelen

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Het Belang van Limburg – Dominiek Claes | Zonnepanelenspecialist iLumen uit Tessenderlo heeft gisteren zijn zelf ontwikkelde batterij voor zonnesystemen voorgesteld. De iLubat, zoals de batterij wordt genoemd, zal nog dit voorjaar op de markt gebracht worden. De terugverdientijd is volgens de ontwikkelaars minder dan vijf jaar. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageerde alvast enthousiast: “Dit soort innovaties draagt bij aan de stabiliteit van ons toekomstig elektriciteitsnet.”

Het bedrijf Futech, van ingenieurs Pieter Vangeel en Ismaël Ben-Al-Lal, werd in 2008 opgericht met de focus op groene energie. In 2012 kwam er het eigen ingenieursbureau en de R&D-poot iLumen bij. Intussen hebben ze bij iLumen al een aantal innovaties, goed voor vijf patenten, achter de kiezen. De meest bekende is wellicht de PIDbox, die zorgt voor een hoger rendement en langere levensduur van de zonnepanelen. Het systeem heeft ondertussen zijn weg gevonden naar 40 landen.

Batterij

Gisteren heeft iLumen zijn nieuwste innovatie voorgesteld: het zelf ontwikkelde batterijsysteem iLubat. Het is uiteraard niet de eerste batterij voor zonnepanelen die er op de markt is, maar ze heeft wel een aantal eigenschappen die zorgen voor een unieke oplossing in de markt. “Het systeem bevindt zich momenteel in de finale testfase. We hopen het nog dit voorjaar op de markt te kunnen brengen”, zegt Ben-Al-Lal.

We besparen u de technische details, maar het komt erop neer dat het elektriciteitsnet op piekmomenten veel minder belast wordt. De batterij laadt op als er een piek is in de elektriciteitsproductie, om die ’s avonds te ontladen voor eigen verbruik of op het net.

Stabieler net

“De netbeheerders zoals Infrax en Eandis gaan veel minder schommelingen ondervinden bij prachtig weer en laag verbruik”, stelt Pieter Vangeel. “De consument bespaart op het prosumententarief, de belasting voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de batterij een veel lichtere omvormer (1,5 kW) vereist. De consument verdient de iLubat daardoor terug op minder van vijf jaar”, aldus Vangeel. De iLubat gaat aan 2.500 euro op de markt gebracht worden.

Minister van Energie Bart Tommelein reageert alvast enthousiast. “Het levert de consument meer vrijheid om zijn eigen elektriciteit te beheren. Het zorgt ook voor meer stabiliteit op het elektriciteitsnet van de toekomst.”

Laadpaal

Bij iLumen hebben ze overigens nog wat pijlen op de boog. Op de ontwikkelingstafel ligt ook een zogenaamde bi-directionele laadpaal, die toelaat om elektrische voertuigen op te laden en te ontladen voor thuisverbruik. “Op die manier kunnen de batterijen van het elektrisch voertuig gebruikt worden als buffer. Zeventig procent van het residentieel energieverbruik vindt immers plaats wanneer bewoners thuis zijn. Werknemers kunnen op deze manier hun voertuig via de overproductie van de zonnepanelen op het werk opladen, en kunnen die thuis ontladen. Je kan het bekijken als een  ongesubsidieerde incentive om elektrisch te rijden”, legt Ismaël Ban-Al-Lal uit.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.