In 2016 plaatsten de Vlamingen 3.728 nieuwe warmtepompen in hun woningen, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Bij nieuwbouw kiest ongeveer 20 procent voor een warmtepomp – al dan niet in combinatie met zonnepanelen – om het verplicht aandeel hernieuwbare energie te behalen.
De verkoop van warmtepompen zit in de lift. Waar er in 2015 2.992 bijkwamen, waren dat er in 2016 3.728, of een kwart meer. De stijging is vooral te danken aan het verplicht aandeel hernieuwbare energie bij nieuwbouw (een stijging van 66%, van 1.411 naar 2.336 warmtepompen). Bij bestaande gebouwen was er een lichte daling (van 1.581 naar 1.392 warmtepompen, of een daling van 12%).
Sinds de invoering van het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie in 2014, merken we een duidelijke stijging van het aantal warmtepompen. In 15 procent van de aangiften combineert men zonnepanelen en warmtepomp. In nog eens 5 procent kiest men enkel voor een warmtepomp. In totaal zijn er nu 20.882 warmtepompen geïnstalleerd in Vlaanderen.
Duwtje in de rug
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Onder andere door de lage gasprijs, kiest de Vlaming nog vaak voor andere verwarmingstechnieken. Om warmtepompen een extra duwtje in de rug te geven, hebben we de premie sinds 1 januari opgetrokken. We zijn ook volop bezig met de verfijning van de EPB-regelgeving, zodat warmtepompen vanaf 2018 juist doorgerekend kunnen worden. Wie voor hernieuwbare energie kiest, willen we daar immers ook eerlijk voor belonen.’
Sinds 1 januari 2017 krijg je een premie van 4.000 euro voor een geothermische warmtepomp, 1.500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Wie de warmtepomp plaatst in een woning die in een gebied ligt zonder aardgasnet of om elektrische verwarming te vervangen, krijgt een dubbele premie. Alle premies bedragen maximaal 40% van de factuur.
One thought on “Kwart meer warmtepompen geplaatst”
We betalen nu al meer aan prosumententarief in onze nulenergiewoning dan dat we met aardgas zouden verwarmen in een gewone woning die aan de huidige minimum EPB eisen voldoet. De aankoop plus het transport van gas is dus goedkoper dan 2 keer lokaal transport van elektriciteit (van mijn dak naar mijn buren, die dan ook nog eens transport moeten betalen alsof de elektriciteit van de andere kant van het land komt) onder het huidige systeem. Wel raar dat men dat aardas ergens vanonder een zee of ijslaag in poolgebied of vanuit Rusland naar hier kan krijgen en dat dit nog steeds minder kost dan de zogenaamde “werkelijke kost” van het elektriciteitsnet voor PV cellen bezitters. Samenvattend: 1) men heeft het bestaan van een nulenergiewoning de facto afgeschaft. 2) CO2 neutraal zijn, hetgeen uw gezondheid en die van alle medemensen ten goede komt, wordt financieel afgestraft, zelfs in die mate dat het bezit van een nulelergiewoning vanaf 2019 jaarlijks meer kost dan in een matig geïsoleerde woning fossiele brandstof erdoor te jagen.
inderdaad, onder het capaciteitstarief, dat vanaf 2019 ingevoerd wordt, zullen we onder schijf X5 vallen aangezien we een 3 fase netwerk hebben. Bij de aanschaf van een warmtepomp zal je je ook moeten aansluiten via 3 fase. Aangezien men beweert dat schijf X3 van het capaciteitstarief hetzelfde zal kosten dan het huidige reeds veel te dure procumententarief, dan zal de schuif X5 ons dus 608,30 euro x 5/3 = 1013 euro kosten. Meer dan 1000 euro om gewoon aangesloten te zijn op een koperkabel die daar al decennia in de grond ligt te liggen en netto niets te verbruiken. Bij de VREG beweren ze dus dat nulenergiewoningen grote verbruikers zijn.
Dit allemaal is volgens mij zeer problematisch. Hoe ga je onder deze voorwaarden ooit de opwarming van de aarde counteren? Mensen worden gestraft omdat ze investeren, mensen worden gestraft omdat ze ecologisch zijn, mensen worden gestraft omdat ze ingegaan zijn op stimulaties van de overheid.