Belga | Op de bedrijfssite van Janssen Pharmaceutica in het Kempense Beerse is donderdag de aanleg van een warmtenet op industriële schaal officieel van start gegaan. Het gaat om het eerste warmtenet in Vlaanderen van die aard van de zogenaamde vierde generatie – een systeem dat op een intelligente manier gebruik maakt van duurzame energiebronnen, water op lagere temperaturen om restwarmte en hernieuwbare warmte beter te benutten en geïsoleerde leidingen.
De bedrijfssite in Beerse is de grootste van Janssen in ons land en verbruikt ondanks eerdere inspanningen rond energiebesparing erg veel elektriciteit. Het bedrijf wil nu investeren in het gebruik van aardwarmte als energiebron, die kan worden verdeeld via een warmtenet. Op die manier zou de totale CO2-uitstoot van Janssen in België met 30 procent kunnen afnemen. Momenteel verbruikt Janssen in ons land nog even veel als 38.000 gezinnen.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) kwam het project donderdag mee voorstellen. Warmtenetten worden volgens Tommelein immers een belangrijk hulpmiddel om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te behalen. “Het is mooi om te zien hoe dit bedrijf niet alleen in zijn corebusiness, maar ook op andere terreinen toonaangevend en innovatief wil zijn”, zegt hij. “Janssen Pharmaceutica bewijst vandaag dat het kan: diepe geothermie verbinden met een warmtenet. Dat de warmte met verschillende temperaturen tegelijkertijd ‘slim’ zal worden ingezet voor de industriële processen én de verwarming van de gebouwen, maakt de primeur voor Vlaanderen compleet. We hopen dat nog Vlaamse bedrijven geïnspireerd geraken door dit voorbeeld.”
Janssen wil volgens CEO Stef Heylen de komende jaren nog verder gaan. “Tegen 2050 zullen al onze gebouwen voorzien worden van 100 procent hernieuwbare energie”, stelt hij.