De Vlaamse Gemeenschap plaatste op 4 juli opnieuw een obligatie voor institutionele investeerders, deze keer voor een bedrag van 750 miljoen euro. Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein reageert tevreden: “De ruime internationale interesse is een bewijs van de grote financiële geloofwaardigheid van Vlaanderen.”
De Vlaamse Gemeenschap heeft op 4 juli 2018 met succes een nieuwe ‘benchmark’ obligatie geplaatst via een publieke uitgifte bij institutionele investeerders, voor een bedrag van 750 miljoen euro. De obligatie heeft een coupon van 1,50%. Er werd gekozen voor een looptijd van 20 jaar (vervaldag juli 2038), om zo de gemiddelde looptijd van de schuldportefeuille verder te verhogen. De projecten in de sociale huisvesting en scholenbouw die hiermee gerealiseerd worden kennen immers ook een lange financieringsduur. Bovendien staan de rentevoeten nog steeds op een historisch laag niveau.
De publieke uitgifte kadert in de nieuwe politiek om een aantal instellingen zoals de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Vlaams Woningfonds (VWF), Scholen van Morgen of in de toekomst het Oosterweelproject direct te financieren. Vroeger deden de Vlaamse instellingen dat zelf, gedekt door een waarborg van de Vlaamse Gemeenschap. “Ook vorig jaar plaatsten we zo al succesvol obligaties voor 1,25 miljard euro. Door de obligaties rechtstreeks uit te geven, krijgen we betere voorwaarden”, legt Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein uit. De marge van deze nieuwe uitgiftes bedraagt immers slechts 23 basispunten boven de Belgische rentevoet (OLO).
De Vlaamse Gemeenschap werkt ook aan een diversificatie van de investeerdersbasis. Voor deze transactie waren er 72 accounts uit 12 verschillende landen voor een totaal aanbod van meer dan 1,2 miljard euro. Het succes van de obligatie is te danken aan de goede contacten met institutionele investeerders (opgebouwd tijdens de roadshows de laatste twee jaar), diverse communicatiekanalen (zoals websites) en de sterke Aa2 rating van Moody’s.
“De ruime internationale interesse in deze obligatie toont aan dat Vlaanderen een grote financiële geloofwaardigheid kent. Ook onze sterke rating is daar een bewijs van. De Vlaamse rating is beter dan de federale. Slechts drie andere regio’s in de wereld doen ons dat na”, besluit Bart Tommelein.