In Oostende gaat The Crystal Ship van start, een organisatie van Toerisme Oostende, in samenwerking met All About Things. Nog tot 8 april zullen in totaal 12 artiesten meer dan 20 street art-werken toevoegen aan het bestaand kunstenparcours. Onder de artiesten zijn ook verschillende internationale toppers, zoals Cleon Peterson (VS), Hera (D) en Gviiie (ES) te vinden. De Belgische artiest Jaune zal, naast het schilderen van zijn bekende vuilnismannetjes, uitpakken met een eerste overzichtstentoonstelling.
Het kunstenfestival The Crystal Ship ging van start in 2016 en vindt jaarlijks plaats in Oostende. Internationale en nationale street artists creëren er muurschilderingen en installaties met de stad als canvas. Intussen zijn al meer dan zeventig artiesten, onder wie D-Face, Broken Fingaz, Guido van Helten en nog meer wereldvermaarde legendes, naar Oostende afgereisd om er een uniek werk te creëren. De creaties van dit jaar worden na het festival toegevoegd aan die van eerdere edities en vormen zo een (gratis) kunstenparcours doorheen de stad – constant in evolutie.
Momenteel zijn de voorbereidingen op de verschillende locaties volop aan gang. In de loop van de volgende weken zullen de 12 artiesten meer dan 20 nieuwe kunstwerken creëren verspreid over de stad. Uiterlijk op 8 april werken alle artiesten hun muur af en kunnen bezoekers op zoek naar de parels van deze editie.
Burgemeester Bart Tommelein: “De bedoeling van The Crystal Ship is om kunst dichter bij de mensen te brengen. Midden in de stad, op muren midden in de wijken, op plaatsen waar mensen wonen, werken, leven, … Daar zullen de komende weken kunstenaars hun ding doen. Liefhebbers kunnen dus dagelijks langskomen om de nieuwe werken vorm te zien krijgen. Uiterlijk 8 april is alles klaar.”
Line-up
De volledige line-up van deze editie bestaat uit Cleon Peterson (VS), Gviiie (ES), Hera (D), Jaune (BE), Joëlle Dubois (BE), Julien de Casabianca (FR), Mobstr (UK), MoMo (VS), Pat Perry (VS), Slim Safont (ES), Moulaye Sarr (GM) & Elléna Lourens (ZA).
Banjul en Kaapstad
Nieuw dit jaar zijn de uitwisselingen met Banjul (Gambia) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Elk jaar zal een street artist uit beide steden naar Oostende komen. Dit jaar zijn dat Moulaye Sarr en Elléna Lourens.
Moulaye Sarr is afkomstig uit Banjul, de hoofdstad van Gambia én zusterstad van Oostende. Het lag voor de hand om de uitwisseling met hem op gang te trappen, want Sarr is een spraakmakende schilder die traditionele Afrikaanse patronen terugbrengt tot de essentie. Zijn werk is bijzonder kleurrijk en vaak ook behoorlijk abstract, en het kan dus haast niet anders of hij ‘tekent’ op The Crystal Ship voor een aparte, eigengereide en verrassende mural.
In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad vindt eveneens een street art festival plaats waarmee The Crystal Ship een uitwisseling op poten heeft gezet. Elléna Lourens neemt dit jaar de honneurs waar voor haar land: een jonge kunstenaar wiens vrij opzienbarend werk breekt met de eerder drukke, bonte street art-traditie. Lourens maakt lichte, poëtische murals met zo weinig mogelijk lijnen en kleuren, en ze zorgt daarmee voor onvervalste rustpunten in de stad.
Bart Plasschaert, Schepen voor Cultuur, zegt: “Ik ben zeer blij dat onze collectie van openbare kunstwerken opnieuw uitgebreid wordt. De artiesten van The Crystal Ship krijgen altijd de vrijheid om zelf een idee uit te werken. Het is vaak een mix tussen actualiteit en de muur waarmee ze aan de slag gaan. Het is een zeer unieke manier om een eigen mening uit te drukken en te werken vanuit hun eigen leefwereld. Kunst is in deze opnieuw een manier om tot dialoog te komen. Ik kijk er alvast naar uit om ze allemaal te bezoeken met mijn fiets.”
Bjørn Van Poucke, curator van het festival: “Street art verbindt zoveel verschillende mensen: artiesten, inwoners, bezoekers, … Iedereen kijkt er op een bepaalde manier naartoe, en sinds de start van het festival zijn de inwoners van Oostende ongelofelijk trots op de werken. De eerste overzichtstentoonstelling van Jaune is daarmee ook echt een echte ode aan de fans van het eerste uur. Door een goede mix van vernieuwende artiesten enerzijds en legendes anderzijds, blijft het festival zichzelf ook steeds weer vernieuwen.”
Jaune
Jaune, bekend van zijn vuilnismannetjes, is kind aan huis op het Oostendse kunstenfestival. Al sinds de eerste editie is de Brusselse street artist erbij. Op zaterdag 1 april opent de eerste Belgische overzichtstentoonstelling met werk van Jaune dan ook in Oostende. Fans kunnen in de Christinastraat 47 terecht voor meer dan tweehonderd unieke werken. Voor één keer dus niet op gevels en muren, maar in een pop-upgalerie die tot de nok gevuld wordt met op hout gestencilde en op maat gezaagde mannetjes. Daarnaast zal de kunstenaar enkele nieuwe muurschilderingen aanbrengen in Oostende. Inschrijven op visitoostende.be/mijnmuur is dus een must voor alle fans!
Radio Juxtapoz
Op 6 april 2023 is iedereen welkom vanaf 19.30 uur in O.666 om de street artists van dit jaar te ontmoeten. Tijdens een live panel, gemodereerd door Doug Gillen van Juxtapoz, krijg je bovendien de kans om vragen te stellen aan de aanwezige artiesten.
Eén van de sprekers is niemand minder dan Martha Cooper (VS). Tachtig is ze intussen, maar Martha Cooper denkt nog lang niet aan stoppen. Sinds ze in de jaren 70 en 80 de exploderende New Yorkse scene is beginnen fotograferen, wordt Cooper gezien als de archivaris van de street art. Het gros van de tienduizenden murals die ze in haar leven heeft gefotografeerd, is er vandaag niet meer, maar de historische werken leven voort in haar gerenommeerde publicaties als Subway Art, Tag Town en Spray Nation.
Eerste artiesten aan het werk
Alle artiesten zullen druk in de weer zijn tijdens de eerste week van de paasvakantie. Vanaf 28 maart kunnen bezoekers de eerste kunstenaars reeds aan het werk zien. Aan de hand van een handig plannetje krijgen bezoekers een overzicht van alle kunstenaars en locaties. Het plan zal vanaf 28 maart verkrijgbaar zijn bij Toerisme Oostende in een papieren versie, maar het kan ook digitaal aangevraagd worden.
Overzicht artiesten 2023
- Cleon Peterson (VS)
Nog te bepalen
Op dit eigenste moment loopt in Saatchi Gallery in Londen de tentoonstelling Beyond the Streets London met werk van legendarische street artists die de stap hebben gezet naar andere kunstdisciplines. Onder hen: Keith Haring, Maya Hayuk, Broken Fingaz en … Cleon Peterson. De Amerikaan is zichtbaar beïnvloed door Grieks-Romeinse kunst en, net als enkele millennia geleden, zoekt ook Peterson in de regel zijn heil in geweld en seks. Al haalt hij daarvoor evenzeer de mosterd bij onder meer Caravaggio en Goya. Of in de naar eigen zeggen vaak eenzijdige, heroïsche verslaggeving van geopolitieke en maatschappelijke conflicten.
- Gviiie (ES)
Verenigingstraat 139
Gviiie was vorig jaar al in Oostende als assistent van de Litouwse kunstenaar Egle Zvirblyte. Maar de Spanjaard heeft inmiddels zelf ook een duizelingwekkend knappe portfolio opgebouwd. Hij tekent voor hedendaagse, gelaagde portretten waar evenveel expressie en emotie als mystiek van uitgaan. Gviiie gaat niet voor perfectie – er zitten opzettelijk veel verfstrepen in zijn vaak ook eerder flou werk – maar dat zorgt alleen maar voor een nog grotere, bijzonderdere dynamiek. Een ontdekking.
- Hera (DE)
Nieuwpoortsesteenweg 527
De helft van het iconisch duo Herakut vaart tegenwoordig een eigen koers, al moet gezegd dat dat niet tot een aanzienlijke koerswijziging heeft geleid. Hera blinkt nog steeds uit in een soort sprookjesachtige taferelen waarin kinderen en dieren elkaar vinden – in de regel aangevuld met een markante flard tekst van de Duitse kunstenaar. En niettegenstaande ze verder vrij figuratief te werk gaat, schildert ze de ogen van haar protagonisten altijd op realistische wijze, zodat ze je met een priemende blik aankijken.
- Jaune (BE)
Diverse werken op verschillende locaties
Jaune is kind aan huis op The Crystal Ship. Al sinds de eerste editie in 2016 is de Brusselse street artist erbij met zijn grappige vuilnismantaferelen – in het oog springend stencilwerk waarvoor telkens weer mensen die zijn pad kruisen model staan. Inmiddels vind je ze over heel de stad, en overal toveren ze een glimlach op het gezicht van toevallige passanten. Het volkse karakter heeft daar vast iets mee te maken, al zit er evenzeer erg droge, absurde humor in het werk van de Brusselaar.
- Joëlle Dubois (BE)
Oostendse Haardstraat 15
De carrière van Joëlle Dubois heeft de afgelopen jaren zo’n hoge vlucht genomen dat het een wonder mag heten dat ze niet alleen de tijd neemt om voor The Crystal Ship dit jaar een muurschildering te maken, ze ging ervoor ook in opleiding bij street artist Han Coussement. Want Dubois, die bonte observaties maakt van een maatschappij geobsedeerd door sociale media, seksualiteit en body negativity, heeft zelf geen achtergrond als street artist. Maar haar even komiek als confronterend werk sméékt om een steeds groter canvas.
- Julien de Casabianca (FR)
Thomas Vanloostraat 56
Julien de Casabianca is niet voor één gat te vangen. De Fransman heeft een achtergrond als fotograaf, filmmaker, graphic novels en … street art. Niet dat hij daardoor ook goed met verf overweg kan, maar dat maakt zijn murals niet minder indrukwekkend. De Casabianca neemt personages uit historische schilderijen, rukt die uit hun context en ‘kleeft’ ze op torenhoge muren, waardoor ze zowel een ander leven als vaak ook een andere betekenis krijgen. Voor The Crystal Ship heeft de kunstenaar toegang gekregen tot het archief van Mu.ZEE.
- Mobstr (UK)
nog te bepalen
Het favoriete doelwit van Mobstr zijn reclame billboards. De Britse kunstenaar vindt niet dat reclame een plaats heeft in het straatbeeld, in tegenstelling tot zijn kritische, sarcastische en ook altijd grappige slogans en interventies. Met evenveel ironie, branie en gusto gaat Mobstr daarnaast ook muren, verkeersborden en lantaarnpalen te lijf, en hij neemt in zijn werk niet alleen reclame en consumentisme op de korrel, maar ook onze relatie tot street art.
- Momo (USA)
Zandvoordeschorredijkstraat 40
Het werk van de Amerikaanse kunstenaar Momo is naar eigen zeggen beïnvloed door drie dingen: de vroege ravecultuur (en de daarbij horende opkomst van elektronische muziek), zijn opleiding programmeren, en een reis doorheen de Caraïben, waar hij in de ban raakte van abstracte, conceptuele street art. Al die dingen zijn na drie decennia nog altijd sterk aanwezig in zijn werk, en er is na al die tijd nog steeds niemand opgestaan die doet wat hij doet. Uniek, herkenbaar en bijzonder dynamisch.
- Pat Perry (USA)
Tarwestraat 96
De nog vrij jonge Pat Perry vertrekt vaak van fotografie, maar de wijze waarop hij ermee omgaat, is vaak erg figuratief. Dat zorgt voor een wondermooi spanningsveld dat haast onvermijdelijk de aandacht trekt. Een prima zaak, vindt ook de Amerikaanse kunstenaar, omdat er eveneens een groot sociaal engagement uit zijn werk spreekt. Perry heeft het hart op de juiste plaats en hij is hard begaan met zowel de mensen die hij portretteert als de plekken waar ze wonen.
- Slim Safont (ES)
Stuiverstraat 84
De Spanjaard Slim Safont is nog niet zo gek lang met street art bezig, maar hij maakte de afgelopen jaren een flinke opmars in Europa. Terecht, want zijn metershoge schilderijen – hij is sterk beïnvloed door het werk van meesters als Joaquín Sorolla, Ramon Casas, Emile Friant en Anders Zorn – zijn pareltjes. Telkens weer tekent hij voor een soort tranche de vie die enorm hard tot de verbeelding spreekt en tegelijk als een hommage mag gezien worden aan het leven van mensen uit de buurt.
- Moulaye Sarr (GM)
Steensedijk 76
Afkomstig uit Banjul, de hoofdstad van Gambia én zusterstad van Oostende. Het is de bedoeling om elk jaar een kunstenaar uit Banjul naar Oostende uit te nodigen, en het lag voor de hand om de boel op gang te trappen met Moulaye Sarr, een spraakmakende schilder die traditionele Afrikaanse patronen terugbrengt tot de essentie. Zijn werk is bijzonder kleurrijk en vaak ook behoorlijk abstract, en het kan haast niet anders of hij ‘tekent’ op The Crystal Ship voor een aparte, eigengereide en verrassende mural.
- Elléna Lourens (ZA)
Adolf Buylstraat 15
In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad vindt eveneens een street art-festival plaats waarmee The Crystal Ship een uitwisseling op poten heeft gezet: elk jaar sturen wij een Belgische street artist naar Kaapstad en zij naar Oostende. Elléna Lourens neemt dit jaar de honneurs waar voor Zuid-Afrika – een jonge kunstenaar wiens vrij opzienbarend werk breekt met de eerder drukke, bonte street art-traditie. Lourens maakt lichte, poëtische murals met zo weinig mogelijk lijnen en kleuren, en ze zorgt daarmee voor onvervalste rustpunten in de stad.