In Oostende is de renovatie van de IJslandvisser Amandine afgerond en opent het schip opnieuw de deuren. De buitenschil werd aangepakt, het onthaal werd gemoderniseerd en aan de hand van multimedia-installaties werd de museumbeleving naar een hoger niveau getild. Bezoekers kunnen vanaf zaterdag 23 maart terecht op de Visserskaai om een bezoek te brengen aan het mythische schip.
De IJslandvisser, de O.129 Amandine opent vanaf 22 maart opnieuw de deuren voor het grote publiek. In het museum komt het verhaal van de Oostendse visserij tot leven, met extra aandacht voor de IJslandvisserij. Bezoekers krijgen een samenspel te zien tussen de rijke Oostendse geschiedenis en de toekomst van de visserij.
Burgemeester Bart Tommelein: “Onze maritieme roots zijn van onschatbare waarde. Na de grondige herstellingen aan de Mercator, de renovatie van het Entrepot-gebouw, de voorbereidingen rond Hangar I… was het de hoogste tijd om onze Amandine in ere te herstellen. We zijn fier dat de IJslandvaarder dankzij de renovatie en de nieuwe bezoekersbeleving weer toegankelijk is voor bezoekers. De Amandine straalt opnieuw als nooit tevoren, zoals ze verdient.”
De Amandine vaart voor de allerlaatste keer de haven van Oostende binnen in 1995, en leidt zo het het einde van de Oostendse IJslandvisserij in. Het einde van traditie, ambacht, en een stukje cultuur. Na verschillende renovatiewerken waarbij zowel de binnen- als de buitenkant werden opgeknapt, gaan de deuren van de Amandine terug open.
Sam Lauwers, coördinator bij Toerisme Oostende vzw en verantwoordelijke van de Amandine: “De werken startten aan de buitenzijde en dan zijn we systematisch in fases verder aan de slag gegaan om hier vandaag tot een fantastisch eindproduct te komen. Met de Amandine openen we nu een vierde attractie waardoor ons toeristisch all-weather aanbod in onze stad nog verder uitbreidt.”
Coördinator van de scenografie is Ineke Steevens. Zij zorgde voor de inhoud van de interactieve wand en het digitale onthaal. “De tentoonstelling is een ode aan de Oostendse visserij en in het bijzonder aan de IJslandvissers. De expo bestaat uit drie delen: een eerste deel gaat dieper in op de geschiedenis van visserij langs onze Vlaamse kust, met een focus op Oostende, een tweede deel kijkt naar de toekomst en het derde deel gaat natuurlijk over de IJslandvisserij en de Amandine in het bijzonder.”
Na het bezoek is het mogelijk om nog meer maritieme locaties te ontdekken in Oostende met de nieuwe maritieme wandeling in de Ostend City Walks. De Amandine is het perfecte startpunt van de wandeling via de Visserskaai, waarbij de huidige visserij naadloos aan bod komt. Nergens kun je dit van zo dichtbij beleven. Nog enkele van de locaties zijn de Mercator, HMS Vindictive, de Vistrap, het Zeeliedenmonument, … deze werden allemaal gebundeld in een zeven kilometer lange route die je doorheen de stad leidt met de zee aan je zijde.
Verschillende partners werkten mee aan de inhoudelijke realisatie zoals het Vlaams Instituut voor de Zee, Martin Heylen, Haven Oostende, Flore Deman en Project Blue Balance. Vormgeving was van de hand van Tim Bisschop. Om alle technische werken uit te voeren werd er samengewerkt met Multitech NV, Buro M, Ocular bvba, Publi Styleman, Présence, Rute 98 en Helix Art & Technics bvba. De werken werden mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de Europese Unie via de Brexit Adjustment Reserve.