Helft bedrijven in fout bij controles op sociale dumping

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

 

BouwMeeste inbreuken in bouw en transportsector.

De Tijd – Pieter Blomme | Bij gerichte controles op sociale dumping botsten de inspectiediensten vorig jaar bij een op de twee bedrijven op inbreuken. Dat blijkt uit cijfers van staatssecretaris voor de Strijd tegen de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD).

Gesjoemel met buitenlandse werknemers komt het meest voor in de bouw en in de transportsector. Vaak worden buitenlandse werknemers naar een ander Europees land gezonden – gedetacheerd – om daar een tijdelijke opdracht uit te voeren. Geschat wordt dat er in ons land zo’n 120.000 gedetacheerde werknemers zijn, vaak Oost-Europeanen. In de regel gelden de loon- en arbeidsvoorwaarden van het land waarin de gedetacheerde werknemers werken.

Maar in de realiteit is dat vaak niet het geval. En dat tot grote frustratie van de talrijke bedrijven die eerlijk werken. Die worden kapot geconcurreerd, want ze kunnen niet op tegen de malafide concurrenten die vaak op allerhande manieren hun loonfactuur drukken.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat bij de 1.415 gecontroleerde bedrijven vorig jaar 633 inbreuken werden vastgesteld of bij bijna bij de helft. Het ging om gerichte controles, bij bedrijven waarvan men denkt dat ze niet in orde zijn. Van de 4.000 gecontroleerde werknemers bleek bijna één op de drie of 1.409 niet in orde.

Controleurs stelden de meeste inbreuken vast bij werknemers en zelfstandigen die geen A1-formulier konden voorleggen waarmee ze moeten bewijzen dat ze sociale zekerheidsbijdragen in hun land van herkomst betalen. Dat is een forse stijging in vergelijking met 2014. Toen ging het om 196 inbreuken bij 1.299 gecontroleerde werknemers, vorig jaar waren het 962 inbreuken bij 3.979 gecontroleerde personen.

Vaak krijgen buitenlandse werknemers niet eens het minimumloon uitbetaald, terwijl dat wel verplicht is. Bij een kwart van de gecontroleerde werknemers was dat vorig jaar het geval. Verder kloppen buitenlandse werknemers vaak (in 10% van de gevallen) te veel uren.

Volgens Tommelein zijn de talrijke vaststellingen het resultaat van het actieplan sociale dumping, waarvoor hij in december 2014 groen licht kreeg. ‘Dat heeft wel degelijk resultaat. Dat blijkt ook uit de opbrengsten van de strijd tegen de sociale fraude.’ Die stegen vorig jaar met 30 procent naar 180 miljoen euro. Bijna een derde van dat bedrag is voor rekening van de bouw en de transportsector. ‘De controles worden ook steeds gerichter.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.