Het Laatste Nieuws – Dieter Lizen I De eerste tien van in totaal negentien nieuwe windturbines in de Antwerpse haven zijn bijna klaar. De overige negen turbines zullen begin 2018 in werking treden. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) plant tegen 2020 zelfs 60 tot 100 windturbines in de Antwerpse haven. “Maar de doorlooptijd voor de vergunningen moet dan wel veel sneller.”
Bekijk hier het fragment in het ATV nieuws
Vlaams minister van Energie, Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open Vld) bracht gisteren een bezoek aan het grootste Vlaamse onshore windenergieproject in de Antwerpse haven. Vleemo werkt aan het Churchilldok de eerste 10 van 19 nieuwe turbines af. Maandag wordt de dertigste van in totaal 57 wieken gelift. De turbines halen een tiphoogte van 200 meter en de rotordiameter meet maar liefst 115 meter. De eerste10 turbines van 3,2 megawatt zullen in het begin van 2017 in gebruik worden genomen. De overige negen beginnen een jaar later te draaien.
Tegen het voorjaar 2018 zullen er 52 windturbines in de Antwerpse haven operationeel zijn, goed voor een vermogen van 146,75 megawatt, genoeg hernieuwbare stroom voor ongeveer 106.000 gezinnen. De exploitatie is in gedeelde handen bij Vleemo en Wind aan de Stroom. Daar komen in een volgende fase nog veel meer windturbines bij. “In een strategische milieu-effectenrapportering die momenteel loopt, bekijken we de inplanning van in totaal nog eens 60 tot 100 in de Antwerpse haven”, zegt Bart Tommelein. “Die moeten een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de stad, de haven en Vlaanderen. Tegen 2020 willen we er in heel Vlaanderen 280 operationeel hebben, de meeste in havengebieden van Gent, Zeebrugge en Antwerpen.”
220 m hoog
Dat het aantal zo schommelt, ligt aan het feit dat de windturbines steeds groter worden en er door economische redenen niet overal dezelfde types worden ingepland. “In 2004 had de grootste turbine die we bouwden zo’n 70 meter rotordiameter. Nu zitten we op 115 meter rotordiameter en in Nederland en Duitsland worden binnenkort de eerste turbines van 220 meter hoog en 140 rotordiameter gebouwd”, zegt Bernhard Fink, sales country manager bij Enercon, de fabrikant van de bezochte windturbine aan het Churchilldok. “Doordat die megaturbines zo hoog zijn, komen die veel minder massief over dan kleinere exemplaren en ze leveren dezelfde stroom als twee of drie kleinere. Bovendien werken ze stiller. Ook de bouw- en onderhoudskost per kilowatt uur is heel belangrijk.”
“De techniek is er klaar voor, maar nu moeten ook de geesten van de mensen in ons land er nog aan wennen”, zegt Bart Tommelein. “In Nederland wordt positief vooruitgedacht om de omschakeling naar hernieuwbare energie te maken, terwijl in Vlaanderen vooral veel gedaan wordt om maar geen actie te moeten ondernemen. Bijna elk windmolenproject krijgt hier tegenwind van actiecomités van vaak niet meer dan een handvol mensen. Wij willen daar vanaf en ervoor zorgen dat de doorlooptijd voor de vergunningen veel korter wordt, want nu ligt die gemiddeld op 5 jaar. Eén rosse vleermuis kan hier een windturbine tegenhouden, terwijl in Nederland windmolenparken gebouwd worden aan de grens of zelfs in natuurgebieden.”