De Tijd – Barbara Moens | Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein wil dat de banken ook hypothecaire leningen verstrekken aan mensen zonder eigen geld. Dat kan als de verzekeraars helpen. De Nationale Bank stemt met dat idee in.
Bekijk hier het fragment van het Kanaal Z-nieuws.
Ook wie geen startkapitaal heeft maar wel solvabel is, moet een lening kunnen afsluiten voor de aankoop van een woning. Dat vindt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). Hij heeft met de verzekeraars en de banken een systeem uitgewerkt om een verzekering of een waarborg uit te brengen die gezinnen helpt een woonlening voor de volle 100 procent van de aankoopprijs te krijgen.
Tommelein vroeg daarvoor in april een officieel advies aan de Nationale Bank. De toezichthouder beval de banken eind 2013 een eerste keer om een buffer aan te leggen voor mogelijke kredietverliezen bij hypothecaire leningen. Die maatregel wordt binnenkort aangevuld met een tweede buffer voor kredieten waarbij het geleende bedrag hoger ligt dan 80 procent van de waarde van het pand.
De Nationale Bank is beducht voor een overgewaardeerde woningmarkt, maar Tommelein vreest dat jonge kandidaat-kopers zonder startkapitaal, alleenstaanden of mensen die uit een echtscheiding komen door de strengere regels geen leningen meer krijgen.
De Nationale Bank verduidelijkt nu in een brief aan Tommelein dat ze banken niet verbiedt hypothecaire leningen van meer dan 80 procent toe te kennen. Wel zal ze de banken strengere regels opleggen voor de berekening van de kapitaalvereisten voor zulke leningen. Dat leidt ertoe dat het tarief fors minder gunstig wordt als de kandidaat-koper niet minstens 20 procent van het aankoopbedrag uit eigen zak kan betalen.
Een kredietverzekering is voor de Nationale Bank een mogelijkheid om dat probleem op te lossen. Als de bank tegen wanbetaling verzekerd is, kan daarmee rekening worden gehouden bij het bepalen van de buffer die ze moet aanhouden. De Nationale Bank legt een aantal eisen op voor de verzekeringspolis. Zo moet de verzekeraar erkend zijn en over een rating beschikken. Een waarborgcontract is voor de Nationale Bank geen optie.
Tommelein zal de verzekeraars en de banken opnieuw om de tafel brengen om na te gaan of er een oplossing mogelijk is in het kader dat de Nationale Bank schetst. De Vlaamse regering zal daarbij niet financieel tussenbeide komen.
‘Een woning kopen mag geen voorrecht zijn voor wie financiële steun van zijn familie krijgt’, zei Tommelein daar eerder over. ‘Als je maar 80 procent mag lenen, loopt het bedrag dat je zelf meteen op tafel moet leggen snel op. Bij de aankoopprijs moet je nog de registratierechten en de notariskosten rekenen. Dat wordt voor velen een onmogelijke opdracht.’
Volgens de Confederatie Bouw kan het plan jaarlijks zowat 2.000 gezinnen helpen.