Binnenkort starten in vaccinatiecentrum Kursaal de vaccinaties voor de brede bevolking. Wie dit bezoek zo goed mogelijk wil voorbereiden, kan dat ook. Stad Oostende zorgde voor een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden, een video die stap per stap toont hoe de vaccinatie zal verlopen, een stappenplan met foto’s en een interactief plan. Ook het callcenter is vanaf nu elke werkdag gratis bereikbaar. Om de vaccinatie voor iedereen vlot te laten verlopen, zijn digitale toegankelijkheidstools voorzien in het vaccinatiecentrum.
In vaccinatiecentrum Kursaal werden op 19 februari de eerste vaccinaties toegediend. Momenteel krijgen zorgprofessionals van Oostende en Middelkerke hier hun vaccin. Binnenkort komt ook de brede bevolking aan de beurt. Wie zijn bezoek zo goed mogelijk wil voorbereiden, kan dit op verschillende manieren doen.
Veelgestelde vragen en callcenter
Op www.oostende.be/vaccinatie vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over het vaccinatiecentrum met een antwoord. Een regelmatige update is voorzien zodat je hier de meest recente informatie kan terugvinden. In het stadsmagazine de Grote Klok van april zal ook een up-to-date overzicht staan van veelgestelde vragen zodat ook Oostendenaars die niet of minder digitaal actief zijn deze informatie kunnen raadplegen.
Vanaf deze week is er ook callcentrum actief in het vaccinatiecentrum, dat elke werkdag van 10 tot 19.30 uur bereikbaar is via het gratis nummer 0800 62 433. Je kan hier terecht met vragen over het vaccinatiecentrum, voor algemene informatie of om je afspraak te annuleren of te verplaatsen. Eens de vaccinatiecampagne op volle toeren draait, zal dit callcenter ook in het weekend bereikbaar zijn.
Video en stappenplan
Om zo goed mogelijk een beeld te kunnen geven van hoe de vaccinatie precies in zijn werk gaat, lanceren stad Oostende en gemeente Middelkerke vandaag deze video:
In dit filmpje worden alle stappen in het vaccinatieproces doorlopen in vaccinatiecentrum Kursaal zelf. Zo krijgt iedereen een beeld van wat de vaccinatie precies inhoudt. Er is ook een versie voorzien met een gebarentolk.
Op de website van stad Oostende vind je ook een stappenplan en een interactief kaartje van het vaccinatiecentrum. Het stappenplan geeft een overzicht van de verschillende vaccinatiestappen (onthaal, eerste wachtzone, intake, vaccinatie, tweede wachtzone) met duidelijke foto’s per stap. Het digitaal plan toont waar deze zones in het vaccinatiecentrum te vinden zijn.
Voor iedereen toegankelijk
Oostende en Middelkerke willen er zijn voor alle inwoners. Daarom is er een ringleiding geïnstalleerd in het vaccinatiecentrum. Dit systeem zorgt ervoor dat de omgevingsruis gedempt kan worden voor slechthorenden. Er zullen ook en aantal digitale tools actief zijn zoals een app om afstandstolken in Vlaamse Gebarentaal mogelijk te maken en een vertaalcomputer om mensen te kunnen helpen die nog onvoldoende Nederlands spreken. Zo kan het vaccinatieproces straks voor iedereen vlot verlopen.
Vervoer Minder Mobiele inwoners
Intussen is er in het mobiliteitsplan ook ruime aandacht voor wie minder mobiel is. Stad Oostende en gemeente Middelkerke werken hiervoor samen met CM, I-mens en Minder Mobiele Centrale Handio. Wie graag naar het vaccinatiecentrum wil komen maar er niet op eigen kracht kan geraken en ook het openbaar vervoer niet kan nemen, die kan een beroep doen op deze organisaties voor gratis vervoer. Het vaccinatiecentrum zal die kosten voor zijn rekening nemen.
Meer informatie: www.oostende.be/vaccinatie