Het Rekenhof gaf vandaag in de commissie Financiën en Begroting in het Vlaams parlement tekst en uitleg bij zijn rapport over de Vlaamse begroting. Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein kreeg goede punten voor de kwaliteit van de begroting. Over het alternatief voor de energieheffing bevestigt het Rekenhof dat dit het certificatenoverschot zal reduceren en zal bijdragen aan het beleid voor hernieuwbare energie.
Het rapport van het Rekenhof over de Vlaamse begroting werd vandaag voorgesteld in de commissie Financiën en Begroting in het Vlaams parlement. Raadsheer Jan Debucquoy van het Rekenhof gaf Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein goede punten over de kwaliteit van zijn begroting. Hij prees de goede ramingen van de inkomsten, de goede toelichtingen, de prestatiebegroting die duidelijk zichtbaar maakt wat de Vlaamse overheid presteert en van plan is, en de afbouw van de decentrale financiering.
‘Uiteraard kan het altijd beter. Het is ook de taak van het Rekenhof ons daarop te wijzen. Net zoals kinderen na een goed rapport van hun ouders te horen krijgen dat het voor een bepaald vak toch nog beter kan’, zegt Bart Tommelein. Zo geeft het Rekenhof aan dat de bouwkosten van Oosterweel buiten de doelstellingen houden voor hen een probleem blijft. Anderzijds vermeldt het dat België daarover een nationaal pact voor strategische investeringen zal indienen bij Europa. Het Rekenhof maakt wel nog melding van 100,6 miljoen euro adviseurskosten voor Oosterweel die ook buiten de doelstelling gehouden worden. Daarover is Tommelein duidelijk: ‘Dat gaat over de kost van architecten en ingenieurs. Het lijkt me de logica zelve dat we die meetellen in de bouwkost. Dat is trouwens al van bij de start het geval, alleen staat dit bedrag voor het eerst apart in de tabellen.’
Rekening energieheffing klopt
Het Rekenhof ging ten slotte ook de berekeningen na van het alternatief voor de energieheffing. In hun conclusie bevestigt het dat de aangekondigde maatregelen en de vernieuwde energieheffing – op voorwaarde dat de verhoogde quotumplicht en de opkoop van certificaten doorgaan zoals voorzien – het certificatenoverschot zullen reduceren en zullen bijdragen aan het beleid inzake hernieuwbare energie.
Bart Tommelein reageert tevreden: ‘Het Rekenhof bevestigt dat de rekening klopt. Ik heb altijd al gezegd dat het niet met een grote zak geld is dat we de omslag naar hernieuwbare energie zullen maken. Oversubsidiëren is nooit de oplossing.’