Geen ‘Facebook-verbod’ onder 16

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein trachtte maandag op Twitter de gemoederen te bedaren. Nee, er komt geen verbod op Facebook tot je 16 bent.

Geen fb verbod onder 16 - DS - 26-04-2016© De Standaard | De voorbije dagen stak een storm van verontwaardiging op over de Europese ‘beslissing’ om Facebook te verbieden onder de 16 jaar. Maar zo’n verbod is er niet. ‘Europa verbiedt Facebook niet, maar vindt toestemming ouders noodzakelijk omdat kind geen expliciete toestemming kan geven’, tweette Tommelein (Open VLD) maandag.

Eerder deze maand werd de Europese privacy-verordening goedgekeurd. In de laatste rechte lijn verscheen in de tekst een bijkomende bepaling: om de gegevens van iemand jonger dan zestien te mogen verwerken, zou toestemming van de ouders nodig zijn. Maar omdat heel wat landen het daarmee oneens waren, werd die bepaling weer afgezwakt: elk land mag zijn eigen limietleeftijd bepalen, tussen 13 en 16 jaar. In België heeft, tot nog toe, niemand gepleit om ouderlijke toestemming te vereisen tot 16. Het is dus zo goed als zeker dat de leeftijd waarop je mag aansluiten op bijvoorbeeld Facebook, in ons land op 13 jaar blijft. Verandert er dan helemaal niets? Toch wel, want het zal voortaan de wet zijn die deze leeftijdsgrens oplegt. Vandaag laat Facebook officieel geen gebruikers onder 13 jaar toe, maar het doet dat vanwege bepalingen in de Amerikaanse, niet de Europese wet. En het controleert die leeftijd omzeggens niet. De nieuwe verordening zegt daarentegen dat alle bedrijven – lang niet alleen sociale netwerken – ‘redelijke maatregelen’ moeten nemen om te controleren dat jongeren de toestemming van hun ouders hebben, alvorens hun persoonlijke gegevens worden verwerkt. Hoe grondig moeten die ‘redelijke’ maatregelen zijn? ‘Dat moeten we nog bespreken’, zegt Tommeleins woordvoerder Margot Neyskens. ‘Maar het is zeker niet de bedoeling dat we bedrijven gaan opzadelen met zware extra administratie.’ Er is overigens nog twee jaar tijd om zo’n maatregelen af te spreken, want de nieuwe verordening is pas in 2018 van kracht.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.