Het Laatste Nieuws – Katrien Stragier | Kersvers minister van Energie Bart Tommelein vraagt meer zonnepanelen en kríjgt ze ook. Vanaf 1 januari zijn de bedrijven verplicht een extra inspanning te doen. Alle nieuwe niet-residentiële gebouwen die worden neergepoot, moeten vanaf dan een stuk groene stroom kunnen opwekken.
Niet alleen de Vlaamse gezinnen, maar ook de bedrijven en overheidsgebouwen moeten zo veel mogelijk aan de groene stroom, vindt Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open Vld). Vanaf volgend jaar komt er voor alle nieuwe niet-residentiële gebouwen dan ook de verplichting om zelf zo’n stroom te kunnen opwekken. “Voor residentiële nieuwbouw is dat nu al een vereiste: per vierkante meter vloeroppervlakte moet er 10 kilowattuur aan hernieuwbare energie zijn”, zegt de woordvoerster van Tommelein. “Het kan gaan om zonnepanelen, maar ook om zonneboilers, pelletkachels, warmtenetten of warmtepompen. Bij de nieuwbouwwoningen zien we echter dat twee op de drie eigenaars voor zonnepanelen kiezen.”
Tommelein volgt met de maatregel een Europese richtlijn – maar ze kan ook helpen om de Turteltaks te drukken. Zonne-energie is immers het goedkoopste alternatief voor de biomassacentrale in Gent. Die zou 2 miljard euro aan subsidies krijgen, te financieren door de Turteltaks. Dat komt neer op één vijfde van de totale put die de heffing moet dempen, en dus zo’n 20 van de 100 euro die een doorsnee gezin per jaar ophoest.
Boost
Nu die subsidies zijn weggevallen, moeten er alternatieven komen om onze klimaatdoelstellingen te halen. En kleine installaties van zonnepanelen kosten de overheid helemaal niets. Grotere installaties ontvangen wel nog steun, maar die bedraagt maar de helft van de subsidies voor biomassacentrales. Een voordelige optie dus.
“De subsidies voor grote installaties van zonnepanelen zullen volgend jaar ook zeker zakken, misschien zelfs verdwijnen”, verwacht Alex Polfliet van de Federatie voor Zonnepanelen. Toch gaat hij ervan uit dat de verkoop door de maatregel een boost zal krijgen. “Zonnepanelen blijven de goedkoopste vorm van groene stroom. Veel bedrijven zullen wellicht ook meer doen dan vereist, want de verplichting op zich is niet zo groot – het is niet zo dat er alleen dáárdoor enorme oppervlaktes aan panelen zullen bijkomen. Maar ik verwacht dat bedrijven zullen redeneren: ‘Nu we er toch installeren, kunnen we het maar beter meteen goed doen.’ Er is ook nog ontzettend veel potentieel: maar 7% van alle beschikbare zongerichte daken in Vlaanderen heeft al panelen.”
One thought on “Geen dak ontsnapt nog aan zonnepanelen”
Zal maar aannemen dat het om 10 kilowattuur per jaar gaat en dat er een uitzondering gemaakt
wordt voor passieve/lage energie woningen.
Het is onjuist, bv biomassa, te vergelijken met PV panelen en andere, zonder rekening
te houden met de kosten alternatief vermogen beschikbaarheid of de lasten van een afschakelplan.
Subsidies, niet voor particulieren en wel voor bedrijven, verdient nadere toelichting.
Kan toch niet dat regio Vlaanderen een optie promoot terwijl er federaal nog aan een plan gewerkt
wordt. Herfederaliseren van deze materie is aangewezen.
Wij hopen dat het federaal plan de juiste energie bron mix aangeeft.
Die wordt, voorlopig tot economisch haalbare energie opslag:
minimum basis, laagste vermogen in de zomer, 4500 Gwatt : nucleair.
10000 Gwatt steeds beschikbaar alle andere – kolen, biomassa, gas etc .
Maximaal “betaalbare” hernieuwbare Gwattuur, met oog voor onze handelsbalans.
Afschakel plan voor als het nog ooit eens echt koud zou worden.