Van 23 december 2021 tot en met 1 mei 2022 loopt in de Venetiaanse Gaanderijen de bijzondere tentoonstelling ‘Tournée Littorale. Iconische cafés in Oostende’ die het verhaal van een aantal roemruchte Oostendse cafés vertelt. Curator Wim Hamiaux verzamelde historische foto’s, onmiskenbare objecten en nostalgische muziekfragmenten en brengt een overzicht van grote en kleine uitgaansverhalen.
Uitgaan, stappen of op café gaan, speelt een belangrijke rol in het sociale leven van de mens. De verhalen, belevenissen en herinneringen zijn talrijk en vormen dan ook de basis van de expo Tournée Littorale. Iconische cafés in Oostende. Het illustere verleden van de Langestraat en de verlokkingen van het uitgaanskwartier Montmartre worden er toegelicht, maar ook de kleine volks- en visserscafés komen aan bod. Daarnaast krijgen de uitgaanslocaties die een pioniersrol speelden voor heel wat muzikanten een plekje in de tentoonstelling en kunnen de bezoekers zich uitleven in de speelhal met een groot aanbod aan cafésporten.
Volkscafés en andere kroegen: over toogklap en stamgasten
De expo belicht ook de Oostendse volkscafés en de visserscafés. Die laatste valt onder de noemer van de eerste, maar toch zijn er een paar typische elementen en verhalen aan verbonden die uniek zijn. Het zijn plekken waar vriendschappen worden onderhouden en waar de cafébaas of -bazin als spilfiguur sfeerbepalend is. Daarnaast krijgt het publiek een overzicht van cafés die gelinkt zijn aan kunst en theater.
Muziek als rode draad
“Een deel van de expo is opgebouwd uit plekken die gelinkt zijn aan muziek: dancings, bruine kroegen of cafés waar muziek erg belangrijk was. Denk maar aan ‘Het Witte Paard’ dat in de jaren 50 en 60 een kroeg in een schouwburg was. Daarnaast was Oostende de bakermat van ‘popcornmuziek’, een muziekstijl die zich later verspreidde over het hele land. Ondanks dat de stijl zijn naam ontleent aan de legendarische dancing ‘The Popcorn’ in Vrasene, was het wel in de Oostendse club The Groove dat het genre ontstaan is. Dat is toch wel iets waar je trots op kan en mag zijn”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert.
“Oostende wil graag een pionier zijn op veel vlakken en als het over muziek gaat, waren we dat lang geleden al. Nieuwe muziek uit Engeland en Amerika werd eerst hier gedraaid en dat trok veel muzikanten en muziekliefhebbers aan, met een legendarisch uitgaansleven tot gevolg. Oostende zet bovendien aan tot ultieme creativiteit. Hier zette Arno de eerste stappen in zijn prachtige carrière en schreef Marvin Gaye zijn monsterhit ‘Sexual Healing’. Maak in de expo onder andere ook kennis met enkele iconische cafés waar zij graag vertoefden zoals bijvoorbeeld de Lafayette, die ook vandaag nog steeds bezoekers van over heel het land en daarbuiten mag ontvangen”, vult burgemeester Bart Tommelein aan.
Ten slotte kunnen de bezoekers via de Erfgoedapp enkele parels uit de Oostendse muziekgeschiedenis beluisteren. In de selectie zitten onder andere platen die je niet via kanalen als Spotify of YouTube kan vinden.