Knack – Peter Casteels en Ann Peuteman | ‘De SP.A deelt hier al sinds 1994 de lakens uit. Er zit zo onderhand sleet op haar machine’, zegt Open VLD’er Bart Tommelein.
Bart Tommelein: De naamsverandering van SP.A in een open Stadslijst is louter windowdressing. Op míjn lijst zullen er meer kandidaten zonder partijkaart staan. Drie keer op rij hebben de socialisten hier hoge scores behaald. Als ze nu onder een andere naam naar de verkiezingen gaan, is dat alleen omdat ze niet geloven in de kansen van hun eigen partij. Met de Stadslijst aan het roer komt er geen nieuw bestuur, en dat is nochtans wat Oostende nodig heeft. Vandaar dat zo veel Oostendenaars blij zijn dat ik nu een gooi naar het burgemeesterschap doe.
Uw partij zit toch al elf jaar samen met de socialisten in het bestuur?
Tommelein: Ja, en in die jaren zijn er ook wel wat goede dingen gebeurd. Maar het beleid was verre van perfect. Zo loopt de communicatie – een bevoegdheid van de burgemeester – helemaal mank. Weet u dat we hier niet eens een behoorlijke ombudsdienst hebben?
Wat zou u nog willen veranderen?
Tommelein: Als burgemeester zou ik een lik-op-stukbeleid voeren. Wie rellen uitlokt, peuken op straat gooit, hondenpoep laat liggen of op een gehandicaptenplaats parkeert, zal hard worden aangepakt. Ik wil ook een betere sociale mix op het vlak van huisvesting. Onze stad heeft in verhouding te veel sociale woningen.
Net als de Antwerpse OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) wilt u geen nieuwe sociale woningen meer bouwen?
Tommelein: Dat zeg ik niet. Er mogen nog sociale woningen bijkomen, maar dan wel goed gedoseerd. Ook mensen uit de betere middenklasse moeten hier een betaalbare woning kunnen vinden. Ofwel pak je alleen maar de armoede aan, ofwel zorg je ervoor dat de verhoudingen in de stad goed zitten.
U wilt dus meer rijken in plaats van minder armen?
Tommelein: Er zijn in Oostende in verhouding ontzettend veel mensen die op zoek zijn naar werk of die in armoede leven. Als we die percentages naar beneden krijgen, wordt de armoede automatisch aangepakt. Dat heeft meer impact dan maatregelen die wel goed klinken maar weinig uithalen. Van het huidige stadsbestuur krijgen alle schoolkinderen bijvoorbeeld gratis fruit. Dat is heel duur, en de armoede wordt er niet minder door.
Is de kans dat u straks burgemeester wordt niet heel erg klein? De Open VLD heeft vandaag maar 6 van de 41 Oostendse zetels.
Tommelein: Ik ben ervan overtuigd dat we vooruit zullen gaan. Mijn partij heeft in heel Vlaanderen de wind in de zeilen, en ik ben op dit moment een van de bekendste ministers van Vlaanderen.
Maar als u burgemeester wordt, geeft u uw ministersportefeuille terug?
Tommelein: Zeker. Johan Vande Lanotte heeft gewacht tot hij zijn ministerspost kwijt was om het burgemeesterschap op te eisen. Die fout zal ik niet maken. Het ministerschap is maar een tijdelijke opdracht: in 2019 komt er een eind aan. Je hoeft ook geen minister te zijn om een rol te kunnen spelen in de nationale politiek. Als burgemeester wil ik wel in het parlement blijven zitten.
Komen alle partijen in aanmerking als coalitiepartner?
Tommelein: Alleen het Vlaams Belang en de PVDA niet. En ik sluit een paar combinaties uit. Ik ga niet in een coalitie zitten met zowel de SP.A als Groen, zoals mijn partij in Gent doet. Wat niet betekent dat ik niet met Groen wil besturen. Maar als ik een meerderheid vorm, zullen daar zeker partners in zitten waarmee ik nu al in Brussel bestuur.
Johan Vande Lanotte is de voorbije jaren vaak onder vuur genomen. Terecht?
Tommelein: Johan is een slimme, lepe politicus. Dat hij zijn voorganger, Jean Vandecasteele, aan de kant heeft gezet, is hem niet in dank afgenomen. Daarnaast tast hij af en toe wel de grenzen af.
Overschrijdt hij die grenzen soms ook?
Tommelein: Dat heeft nog nooit iemand hard kunnen maken. Als hij echt grenzen zou hebben overschreden, stond hij waarschijnlijk niet waar hij vandaag staat.