Minister van Werk en Economie Kris Peeters en Staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein waarderen het voorstel dat Europees Commissaris Marianne Thyssen vandaag voorstelde op de EPSCO-Raad in Brussel vandaag. De hervorming van de detacheringsrichtlijn is hoogst noodzakelijk, benadrukten ze beiden naar aanleiding van de EPSCO-Raad. Maar, hoewel het voorstel van Europees Commissaris Marianne Thyssen de juiste richting aangeeft, moet het verder gaan.
“Sociale dumping is een fenomeen dat onze economie, vooral de bouw en transportsector, grote schade toebrengt. We moeten samenwerken om dit aan te pakken. Nu het werk aanvatten met de detacheringsrichtlijn is de juiste werkwijze. We waarderen het voorstel van Europees Commissaris Marianne Thyssen dan ook ten volle. Maar dit voorstel gaat niet ver genoeg: ook schijnzelfstandigen die sociale zekerheid in hun thuisland betalen, moet worden aangepakt”, aldus Minister van Economie en Werk Kris Peeters.
Staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein: “Ons land wordt hard getroffen door de misbruiken met detacheringen. De fraude met A1-formulieren loopt steeds hoger op. In 2015 heeft onze sociale inspectie 213 dossiers opgestart, dat zijn er dubbel zoveel als het jaar ervoor. In 2014 werden A1-attesten ingetrokken van 1.285 personen, vorig jaar liep dat al op tot 3.223. Ik heb onze sociale inspecties bij de start van de legislatuur gevraagd volop gebruik te maken van de Europese bemiddelingsprocedure in geval van betwisting. België is nu een van de intensiefste gebruikers.”
België ondersteunt de 2-fasige aanpak van het mobiliteitspakket. België heeft steeds het vrij verkeer van werknemers ondersteund. We beschouwen dat als een cruciaal onderdeel van de eengemaakte markt en een essentiële bouwsteen van de Europese Unie.
Echter, de mobiliteit van werknemers en de vrijheid van diensten moet goed worden gereguleerd en gemonitord om rechtsonzekerheid te vermijden en een gebrek aan level-playing-field of te lage sociale bescherming te voorkomen. Bovendien noodzaakt de politieke, sociale en economische situatie in sommige lidstaten België ertoe om actie te ondernemen op korte termijn. Nu het werk aanvatten met de detacheringsrichtlijn is voor ons dan ook de juiste werkwijze.
“Maar, het vandaag voorgestelde voorstel gaat niet ver genoeg. Er is ook nog het fenomeen van de schijnzelfstandigen. Zelfstandigen betalen sociale zekerheidsbijdrage in hun thuisland. Als dat niet correct gebeurt, zijn ze in staat hier tegen lage prijzen te werken. Dat ze sociale bijdragen betalen, moeten ze bewijzen met het zgn. A1- formulier. De ervaring leert dat zo’n A1-formulier soms vlot te verkrijgen is en het moeilijk is na te gaan of de sociale bijdrage ook werkelijk betaald is. Maar ik begrijp dat sommige andere lidstaten daar anders over denken. We nemen dus ook nota van de bezorgdheden die een aantal lidstaten vandaag hebben geuit”, aldus Minister van Werk Kris Peeters.
“We moeten nog verder gaan om sociale dumping efficiënt aan te pakken. Detacheringen zouden in fraudegevoelige sectoren beperkt moeten zijn tot zes maanden. En ik ben en blijf voorstander van het innen van de sociale zekerheid in het werkland om die nadien door te storten naar het land van oorsprong. Alleen zo zijn we zeker dat die effectief betaald wordt,” besluit Staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein.