Belga I In Machelen-aan-de-Leie (Zulte) heeft Vlaams Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) een eerste laadpaal van “Energy@home” geopend. Dat concept wil vooral bedrijven die over zonnepanelen beschikken, stimuleren om elektrische laadpunten voor hun werknemers aan te bieden.
Dit is niet enkel voordelig voor het bedrijf, maar ook voor de klanten en werknemers. “Werknemers en klanten kunnen zo ook meegenieten van de zonnepanelen door hun elektrische fiets of wagen gratis op te laden tijdens de werkuren”, zegt initiatiefnemer David Veranneman (Energy@home). “Op die manier dragen bedrijven ook hun steentje bij aan het klimaat en aan de uitbouw van laadinfrastructuur, en tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de energiefactuur van de burger zo laag mogelijk blijft.”
Elke klant die een laadpaal plaatst via Energy@home, steunt ook de “Kinderkanker Oudervereniging in Leuven” (KIKOV). Elke paal wordt overigens opgevrolijkt door een tekening van een kankerpatiëntje.
Een vrijstelling van verkeersbelasting in het Vlaams Gewest voor emissievrije wagens, plug-in hybrides en waterstofauto’s, en een zero emissie bonus voor wie emissievrije wagens koopt, zijn twee onderdelen van een vergroening van de verkeersfiscaliteit. “Beide maatregelen moeten de kloof tussen een klassiek voertuig en een emissievrij model verkleinen en de markt een extra boost geven”, zei minister Tommelein op de inhuldiging van een eerste Energy@home-laadpaal.
De Vlaamse regering streeft daarnaast naar een verkoop van 60.000 elektrische wagens tegen 2020. De batterijen worden dan wel steeds beter, toch blijft de laadinfrastructuur een grote uitdaging. “Het is broodnodig de vicieuze cirkel rond het infrastructuurvraagstuk te doorbreken”, zegt Tommelein. De doelstelling is om tegen 2020 vijfduizend extra publieke laadpunten te realiseren. Tommelein erkent dat 5.000 laadpunten veel is. “Die omslag kan alleen maar slagen als de markt mee wil. Het is dan ook niet de bedoeling dat de Vlaamse overheid deze taak alleen volbrengt.”
2 thoughts on “Energy@home stimuleert bedrijven om gratis elektrische laadpalen te plaatsen”
In heel Nederland stonden er in 2017 meer dan 27.000 laadpalen en wij gaan er (tegen 2020!) 5.000 zetten en daar fier over doen?! Kijk gewoon eens op http://www.oplaadpunten.org en toon het overzicht van Vlaanderen en Nederland, dan zie je hoe onnozel dat getal van 5000 wel is… Neen, dit is niks om fier op te zijn, dit is de reden waarom mensen in België geen EV aanschaffen! Dus ik hoop dat er snel een echte visie met inhoud wordt gecommuniceerd én uitgevoerd!
Hallo Tom, Er is inderdaad nog veel werk. Maar dankzij het spreidingsplan maken we er nu werk van om ten minste 1 laadpaal in elke gemeente te zetten. Verschillend́e gemeenten hebben trouwens aangegeven meer dan dat te willen doen. Daarnaast maken we ook volop werk van snelladers langs autosnelwegen en is er het principe van ‘laadpaal volgt wagen’. Nederland doet het inderdaad een pak beter maar een 1-op-1 vergelijking kan niet volledig gemaakt worden aangezien er daar ook veel meer elektrische wagens rondrijden. En dan kom je weer uit bij het kip-of-ei verhaal. 🙂 Groet, Bart