Op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft de Vlaamse regering de hervorming van de Energiehuizen goedgekeurd. Vlaanderen heeft heel wat maatregelen en instrumenten om mensen te helpen hun energiefactuur te doen dalen, energierenovaties uit te voeren of in hernieuwbare energie te investeren. De Energiehuizen krijgen als opdracht de burgers hierover te informeren en ontzorgen. “Vanaf 2019 zullen de Energiehuizen een uniek loket vormen waar élke Vlaming terecht kan voor alles wat met energie te maken heeft. De Energiehuizen blijven natuurlijk ook energieleningen verstrekken voor de sociale doelgroep. De 1%-leningen breiden we dan weer uit naar de Verenigingen voor Mede-Eigenaars, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op appartementen of de isolatie van de gemeenschappelijke delen.”
De Energiehuizen werden in 2015 opgericht. Ze staan in voor de energieleningen die na de zesde staatshervorming gewestelijke in plaats van federale bevoegdheid werden. De energieleningen aan twee procent helpen de Vlaming bij energetische renovaties of investeringen in hernieuwbare energie. De sociale doelgroep leent renteloos en kan beroep doen op ondersteuning en begeleiding bij het uitvoeren van de werken.
Vorig jaar in mei besliste de regering om leningen aan 2 procent vanaf 2019 af te schaffen. Inmiddels bieden de banken immers energieleningen aan lagere tarieven aan, mede op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein in de aanloop naar de Klimaat- en Energietop van de Vlaamse regering eind 2016. “De Vlaamse overheid kan zich zo beter concentreren op haar kerntaak: álle Vlamingen wegwijs maken in het energiebeleid en kwetsbare Vlamingen energieleningen verschaffen”, aldus minister Tommelein.
1%-energielening ook voor appartementsblokken
Sinds eind vorig jaar kunnen ook verenigingen een energielening krijgen bij de Energiehuizen. Die 1%-lening wordt uitgebreid naar verenigingen voor mede-eigenaars. “We willen investeringen in energierenovaties en hernieuwbare energie voor appartementen extra stimuleren. Een goedkope lening kan een extra troef zijn om alle bewoners over de streep te trekken”, zegt Bart Tommelein.
De Energiehuizen blijven uiteraard renteloze energieleningen aanbieden aan de sociale doelgroep. Voortaan tellen personen ten laste mee om de inkomensgrens te bepalen voor de sociale energieleningen, waardoor meer mensen in aanmerking komen. Uit de cijfers blijkt dat die 0%-leningen de doelgroep steeds beter bereiken. Tot half juni dit jaar werden al meer sociale energieleningen toegekend dan in heel 2017. 1 op de 3 energieleningen is vandaag een renteloze lening.
Nieuwe taken voor Energiehuizen
De Energiehuizen worden vanaf 2019 een uniek loket voor energie. Naast het verstrekken van sociale energieleningen, zullen ze informeren, communiceren en álle Vlamingen die erom vragen ontzorgen bij hun energetische renovaties. Wie een energierenovatie overweegt zal bij hen terecht kunnen voor energiepremies, renovatieadvies, energiescans, enzovoort. Sommige Energiehuizen bieden deze diensten nu al aan, maar vanaf 2019 behoort het tot hun basistakenpakket.
Energiehuizen die dat willen kunnen nog aanvullende diensten aanbieden tegen betaling, zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij groepsaankopen, coördinatie bij een collectieve renovatie, of vernieuwende diensten waarvoor ze een projectsubsidie kunnen krijgen. “De Energiehuizen zullen een belangrijke rol spelen als uniek aanspreekpunt voor al uw vragen rond energie”, besluit minister Tommelein.
Het ontwerp van besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV, de Minaraad, de VVSG, de VVP en de Raad van State.