De stad Oostende kent een lange geschiedenis op het vlak van energiebeleid en inspanningen voor het klimaat. Als onderdeel van haar energiebeleid richtte de stad op initiatief van schepen Tom Germonpré in 2007 het Autonoom Gemeentebedrijf Energiebesparing Oostende op, kortweg EOS. “De doelstelling van EOS is om het energieverbruik terug te dringen en de energiefactuur van de Oostendse gezinnen te verlagen. Na tien jaar blijkt EOS een succesverhaal. Het energieverbruik van de gezinnen in Oostende daalde en EOS zette intussen grote stappen naar een verdere uitbreiding van haar dienstverlening”, blikt Tom Germonpré tevreden terug.
Een van de hoofdpijlers in het aanbod van EOS zijn de energiescans, waarbij een energiedeskundige een doorlichting van de woning uitvoert en de bewoner nuttige tips geeft om het energieverbruik te doen dalen. Naast het advies ontvangt de burger ook een gratis spaarpakket op maat. Sinds de start in 2007 voerde EOS in Oostende al 6.445 energiescans uit, dat is het hoogste aantal per inwoner in Vlaanderen.
Verder is EOS ook een officieel erkende kredietverstrekker. Wie wil investeren in structurele maatregelen om zijn woning energiezuiniger te maken, zoals de plaatsing van zonnepanelen, hoogrendementsglas, een warmtepomp… kan die werken via EOS financieren met een Vlaamse energielening. Het maximumbedrag van deze lening bedraagt 15.000 euro, met een rentevoet van 2% (0% voor sociale doelgroepen en 1% voor bepaalde rechtspersonen zoals verenigingen) en een looptijd tot 8 jaar (10 jaar voor sociale doelgroepen). In de afgelopen tien jaar verstrekte EOS al bijna 2.200 kredieten aan Oostendenaars, voor een totaalbedrag van ruim 16 miljoen euro.
Vanuit de overtuiging dat samen aankopen een stuk voordeliger is, organiseert EOS ieder jaar verschillende groepsaankopen, voor groene stroom en gas, isolatie en zonnepanelen. Zo kiezen jaarlijks ongeveer 2.000 gezinnen samen voor groene stroom en besparen ze daarmee in totaal bijna 375.000 euro per jaar. Voor de aankoop en installatie van zonnepanelen treedt EOS op als opdrachtencentrale voor meer dan 30 West-Vlaamse gemeenten. Zo werden via EOS al 4.250 fotovoltaïsche installaties geplaatst, goed voor een groene elektriciteitsproductie van 14 GWh.
In juli 2016 lanceerde EOS in samenwerking met Eandis en de stad Oostende een ambitieus Energiezorgplan. Dat mikt op een aanzienlijke jaarlijkse energiebesparing voor acht grote stadsgebouwen, waaronder het stadhuis, de stedelijke werkhuizen, sportcomplex De Spuikom en de Mr. V-Arena. Het plan is goed voor een investering van ongeveer 2 miljoen euro en een reductie van de CO2-uitstoot met 285 ton per jaar. De investering wordt terugbetaald met de gerealiseerde energiewinsten. “EOS heeft al heel wat ervaring met grote gebouwen. Veel organisaties doen een beroep op ons. Met succes. Dankzij de inspanningen van EOS daalden de energiekosten van scholen die met ons samenwerkten met 30%, de energiefactuur van cultuurcentrum De Grote Post hebben we gehalveerd”, aldus schepen Tom Germonpré.
De acties van EOS in de afgelopen 10 jaar werpen duidelijk hun vruchten af. Volgens de officiële cijfers van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) daalde de CO2-uitstoot bij huishoudens in Oostende tussen 2011 en 2015 met maar liefst 8,4% (en zelfs met 13,3% na graaddagcorrectie – een manier om in de berekeningen het effect van warme t.o.v. koude winters uit te vlakken), tegenover een gelijkblijvende en zelfs licht stijgende trend in de rest van Vlaanderen.
Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein: “De rol van een energiehuis als EOS kan moeilijk overschat worden. Energiehuizen vormen de perfecte brug tussen het Vlaamse beleid en de toepassing op het terrein. Ze helpen de burgers om hun huizen energie-efficiënter te maken en zo de energiefactuur te doen dalen. Van alle energiehuizen behoort EOS tot de actiefste. Hier spreken de cijfers voor zich. Als Vlaams minister bevoegd voor Energie waardeer ik deze inspanningen uiteraard enorm.”
Naar aanleiding van het tienjarige jubileum liet EOS een inspirerend naslagwerk ’10 jaar EOS’ opmaken, met een overzicht van de belangrijkste realisaties en diensten. Gesterkt door deze mooie resultaten doen we er met het hele team van EOS graag nog eens minstens 10 jaar bij, gewapend met nog ambitieuzere doelstellingen richting een klimaatneutrale stad!