Het energieatol voor de kust van De Haan komt er zo goed als zeker niet. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) zal de regering vragen om geen concessie toe te kennen aan het project. Hij vreest dat het project economisch niet haalbaar is. Het energieatol was een idee van Tommeleins voorganger Johan Vande Lanotte (SP.A).
Bron: deredactie.be
Het energieatol zou op zo’n 5 kilometer voor de kust van De Haan komen. Het moest de overtollige elektriciteit van de windmolenparken op de Noordzee opslaan, om die tijdens piekmomenten opnieuw het elektriciteitsnet op te sturen.
Het energieatol gold als een prestigeproject van de vorige minister van de Noordzee, Johan Vande Lanotte. Tommelein was aanvankelijk voorstander van het project, maar vreest nu dat het niet economisch haalbaar is en zal daarom de regering voorstellen om geen concessie aan het project toe te kennen.
“Een van de voorwaarden was de economische haalbaarheid en daar is de laatste maanden gebleken dat dat een zeer moeilijke opdracht is”, legde Tommelein uit op Radio 2 West-Vlaanderen. “Het gaat om een zeer zware investering van meer dan 1 miljard euro. Als de bereidheid er niet is om dat bedrag terug te betalen, dan is het project niet rendabel.”
Tommelein vreest immers dat anders de consumenten en de bedrijven de rekening zullen moeten betalen. “De rekening doorschuiven naar de gebruikers is voor mij onaanvaardbaar.”
“Geen strategisch belang”
Het dossier over het energieatol lag niet alleen op het bureau van Tommelein, ook minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is bevoegd. Zij moest het strategische belang van het eiland onderzoeken.
“Als Marghem mij zegt dat de Noordzee zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat eiland noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de bevoorrading en de reserves verzekerd worden, dan is het natuurlijk een andere discussie. Dan spreken we over iets dat wel ondersteund moet worden door de regering en dat op een of andere manier via andere systemen wel rendabel gemaakt moet worden.”
“Maar er staat heel duidelijk in de wet dat subsidiëring niet mag. Men kan om strategische redenen beslissen om dat wel te doen, maar dat is vandaag niet het geval. En dus is het project niet rendabel.”
De woordvoerder van Marghem laat weten dat de minister twee studies heeft besteld over het atol. Die resultaten zullen binnenkort voorgesteld worden. Uit de studies zou blijken dat het eiland “een indrukwekkende technologische vorm van opslag is”, maar dus niet rendabel. “Er zal wel opslag nodig zijn in welke vorm dan ook, maar de meest rendabele vorm is zeker niet het atol voor de kust”, voegt ze er eraan toe.
Verzet inwoners De Haan
Het energieatol stuitte eerder al op heel veel kritiek bij de inwoners van De Haan, maar Tommelein stond aanvankelijk open voor het project, “omdat het innoverend is”. “Ik heb altijd gezegd dat ik mijn verantwoordelijkheid zou opnemen. Soms moet je in de politiek beslissingen nemen tegen de mensen ter plaatse in. Dat is niet altijd leuk. Maar het moet dan een project zijn dat echt nodig is.”
One thought on “Energie-eiland weinig kans op slagen”
De website van de actiegroep Geen atol voor De Haan Wenduine vzw eens grondig doornemen. Dan zal de staatssecretaris niet verklaren dat wij in De Haan alleen maar roepen omdat het atol voor onze deur kwam te liggen. Dat is kort door de bocht!