De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein beslist om ruim 11 miljoen euro uit het Klimaatfonds toe te kennen voor de uitbreiding van het warmtenet van Beauvent cvba in Oostende. Het warmtenet vertrekt vanuit de industriezone Plassendale en krijgt vertakkingen naar bijna het volledige grondgebied van de stad. ‘Dankzij de steun die we met de Vlaamse regering toekennen zullen in de toekomst meer dan 3.000 woningen verwarmen met groene warmte. Ook heel wat bedrijven sluiten aan op het warmtenet.’
De eerste plannen voor een warmtenet in Oostende dateren al van 2013. De voorbije jaren is het project in stroomversnelling gekomen, dankzij ondersteuning van de Vlaamse regering en de participatie van burgers. Vanaf begin volgend jaar zal verbrandingsoven IVOO via het eerste deel van het warmtenet warmte kunnen leveren aan onder meer Daikin en aan het AZ Damiaan. Maar om het warmtenet van Beauvent cvba verder uit te rollen over Oostende is verdere ondersteuning noodzakelijk. Die komt er nu. Er zijn verschillende vertakkingen voorzien. Nieuwe of bestaande woonwijken kunnen voor hun verwarming aansluiten op het warmtenet. Via het warmtenet zal ook stoom worden geleverd voor de industriële processen van bedrijven. In totaal zal er tegen 2023 meer dan twintig kilometer buizen worden aangelegd.
Uitbreiding warmtenet voor meer dan 3.000 gezinnen
De vertakkingen van het warmtenet komen overal waar nieuwbouwappartementen in aanbouw zijn of gepland zijn. Zo wordt het warmtenet onder meer uitgebreid naar De Troonstraat. Het nieuwe zwembad en de site van Vayamundo bevinden zich dichtbij en kunnen vlot aansluiten. Er komt eveneens een uitbreiding richting bibliotheek en Thermae Palace. In de nieuwe stad komen er in de toekomst meer dan 500 nieuwe sociale woningen die ook een aansluiting zullen krijgen. Door het warmtenet richting de OOsteroever uit te breiden kan ook deze nieuwe wijk in de toekomst met restwarmte verwarmd worden.
Levering van stoom aan ondernemersparken
Verschillende ondernemingen in Oostende hebben nood aan hoogwaardige warmte voor hun processen. Daarom zal in de toekomst ook stoom geleverd worden aan verschillende bedrijven op het industrieterrein van Plassendale. Deze ontwikkeling zal nieuwe bedrijven aantrekken, die kunnen profiteren van een duurzame warmtevoorziening.
Nieuwe warmtebron
Voor de levering van stoom werd gezocht naar een nieuwe warmtebron voor het warmtenet. Biostoom ligt nabij en is dus de ideale partner, de restwarmte wordt op deze manier efficiënt gebruikt en gaat niet verloren.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘De uitbreiding van het warmtenet is een ongelofelijke investering voor Oostende. De totale kost van de uitbreiding bedraagt zo’n 31,5 miljoen euro. De Vlaamse regering investeert ruim 11 miljoen euro uit het Klimaatfonds in dit project. Dankzij deze steun doet Oostende een grote sprong vooruit om in de toekomst de stad, haar inwoners en bedrijven te voorzien van groene warmte.’