De Tijd online | Vanaf midden april komt er een nieuwe premie voor wie een elektrische brom- of motorfiets koopt. Ze komt bovenop de premies voor elektrische auto’s.
De Vlaamse regering wil met een nieuwe premie mensen stimuleren om bij de aankoop van een brom- of motorfiets voor een elektrische versie te kiezen. ‘E-scooters en e-motors hebben heel wat voordelen’, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD). ‘Ze zijn veel milieuvriendelijker dan bromfietsen en motors die op fossiele brandstoffen rijden. Daardoor zijn ze beter voor het klimaat en onze gezondheid. Ze verkorten de files aangezien ze auto’s van de weg halen. En ze maken ook veel minder lawaai.’
De premie bedraagt 25 procent van de aankoopprijs, met een maximum van 1.500 euro voor een elektrische motorfiets en 750 euro voor een elektrische bromfiets klasse B.
De premie geldt voor bromfietsen en motors die vanaf 15 april in het Vlaams Gewest worden ingeschreven. 25 procent van de aankoopprijs wordt terugbetaald, met een maximum van 1.500 euro voor een elektrische motorfiets en 750 euro voor een elektrische bromfiets klasse B. Die laatste haalt snelheden tot 45 kilometer per uur. De bestuurder moet een rijbewijs hebben.
De premie geldt niet voor snelle elektrische fietsen of speedpedelecs, met een ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Ook bromfietsen klasse A met snelheden tot 25 kilometer per uur vallen uit de boot.
Tot nu toe blijft het aantal elektrische motors op de Belgische wegen beperkt. Uit cijfers van de automobielfederatie Febiac blijkt dat er vorig jaar in Vlaanderen 83 elektrische motorfietsen en 2.423 elektrische bromfietsen klasse B werden ingeschreven.
Amper aanvragen
De nieuwe premies zijn een uitbreiding van de zero-emissiepremies voor elektrische auto’s. Die hebben tot nu toe weinig succes. In 2017 werden 314 premies aangevraagd en het jaar ervoor 720, samen goed voor een budget van 4,43 miljoen euro. Het was de bedoeling dat het premiebedrag voor elektrische auto’s geleidelijk zou zakken, maar in maart werd beslist de premie zowel in 2018 als in 2019 op het niveau van 2017 te houden.
Wie een waterstofwagen koopt, mag op 4.000 euro rekenen. Voor elektrische voertuigen hangt de premie af van de cataloguswaarde. Ze schommelt van 2.000 tot 4.000 euro. Uit cijfers van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat vier op de tien premies voor een Nissan Leaf werden betaald. De top drie van elektrische auto’s wordt vervolledigd met de Renault Zoë (25%) en de BMW i3 (8%). Afhankelijk van het type is er voor die modellen een premie van 4.000 of 3.500 euro. Voor een Tesla bedraagt ze 2.000 euro.
De premie geldt alleen voor wagens die 100 procent elektrisch rijden en dus niet voor (plug-in)hybrides, elektrische auto’s met een aanvullende benzine- of dieselmotor of wagens op CNG. Het moet ook om een nieuwe auto gaan, wie tweedehands een zero-emissiewagen koopt, kan geen premie aanvragen.
‘Per voertuigsoort kunt u één premie krijgen’, zegt Geert Flipts, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams Energieagenschap. ‘Eén voor een elektrische auto, één voor een elektrische motor en één voor een elektrische brommer klasse B. De premie geldt per natuurlijke persoon. Dat betekent dat u meerdere inschrijvingen over de personen in het gezin kunt spreiden.’ Ook eenmanszaken komen in aanmerking, op voorwaarde dat het voertuig niet door een vennootschap wordt gekocht. Nieuw vanaf 2018 is dat ook vzw’s of autodeelbedrijven de premies kunnen aanvragen.
De premie moet online aangevraagd worden via www.energiesparen.be/zev, uiterlijk drie maanden na de eerste inschrijving bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Daarvoor hebt u de bestelbon, de factuur, het betalingsbewijs van het factuurbedrag en het inschrijvingsbewijs (de roze kaart) nodig. U moet het voertuig minstens drie jaar houden of leasen (twee jaar voor autodeelbedrijven). Als u uw motor of bromfiets eerder verkoopt, moet u dat spontaan melden aan het Vlaams Energieagentschap. U moet dan de ontvangen premie terugstorten.
3 thoughts on “Elektrisch rijden wordt aantrekkelijker dankzij premies”
Beste, goed idee. Maar hoe zit het met de vennootschappen? Kunnen zij van een extra voordeel genieten? Mvg
Jan, de premies gelden voor particulieren, vzw’s en aanbieders van autodelen.
Urbain, kan u ons enige duiding verstrekken over welk rijbewijs u het heeft dat betrokkene reeds heeft en voor welk exact voertuig het moet dienen?
Uit uw vraagstelling is dit niet meteen duidelijk.
Immers indien het gaat over iemand die een rijbewijs B bezit en dat is afgeleverd vóór 01/05/2011 dan moet betrokkene geen opleiding volgen of een nieuw examen af te leggen om te mogen rijden met een moto tot 125cc (beperkt tot 15pk) of 11kW in België (Dit is een uitzonderingsmaatregel van toepassing in België, buiten België moet men de voorwaarden van dat land nakijken). Dit is zelfs hoger dan het rijbewijs AM dat men nodig heeft om een bromfiets tot 50cc of elektrische motor tot 4kW en maximum 45km/h te mogen besturen.