De Vlaamse Gemeenschap plaatste op 12 november voor het eerst een duurzame obligatie. Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein: “Dat we zo snel 500 miljoen konden ophalen bewijst dat Vlaanderen een sterk merk is op de financiële markten én dat investeerders bereid zijn geld op tafel te leggen voor een duurzaam product.”
De Vlaamse Gemeenschap heeft op 12 november 2018 voor het eerst een ‘sustainable bond’ of duurzame obligatie geplaatst. Via een publieke uitgifte bij 61 institutionele investeerders uit 11 verschillende landen, werd een bedrag van 500 miljoen euro opgehaald. De obligatie loopt tot 21 november 2033, heeft een coupon van 1,375% en yield van 1,449%.
‘Sustainable bonds’ zijn obligaties die gericht zijn op de financiering van duurzame groene of sociale investeringen. Vlaanderen zal het opgehaalde bedrag gebruiken om de energie-efficiëntie van haar gebouwen te verbeteren, betaalbare woningen te bouwen en passiefscholen te financieren in het kader van ‘Scholen van Morgen’. In de toekomst zal Vlaanderen er ook initiatieven in de circulaire economie mee financieren.
Vlaanderen sterk merk
Het nieuwe Vlaamse financiële product werd voorgelegd aan ‘Sustainalytics’, een soort ratingbureau dat wereldwijd bedrijven waardeert op basis van de ESG-criteria, wat staat voor ecologie, samenleving en goed bestuur. ‘Sustainalytics’ bevestigt dat de obligatie voldoet aan de Sustainability Bond Guidelines 2018. Ze beoordelen de obligatie als kredietwaardig en zijn van oordeel dat die de duurzaamheid van de Vlaamse overheid zal vergroten.
Sinds 2016 plaatst de Vlaamse Gemeenschap zelf obligaties om een aantal instellingen te financieren, zo krijgt ze betere voorwaarden. De marge van deze ‘sustainable bond’ bedraagt immers slechts 19 basispunten boven de Belgische rentevoet (OLO).
Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein is alvast erg tevreden: “Dat we zo snel 500 miljoen konden ophalen bewijst dat Vlaanderen een sterk merk is op de financiële markten én dat investeerders bereid zijn middelen op tafel te leggen voor een duurzaam product.”