In Het Laatste Nieuws van woensdag 14 januari bracht Staatssecretaris Bart Tommelein een boodschap aan horeca én coalitiepartners: “De witte kassa wordt op 1 januari 2016 niét ingevoerd als tegen dan de begeleidende maatregelen niet klaar zijn.”
Lees hieronder het volledige artikel van Dieter Dujardin (HLN).
Open Vld wil buiten het regeerakkoord treden om de horeca te helpen. “Trek het nieuwe RSZ-tarief voor gelegenheidspersoneel door naar de overuren van vast personeel”, vraagt staatssecretaris Bart Tommelein. “Dat kost niks. Het brengt zelfs geld op, doordat zwartwerk wit wordt.”
Horeca Vlaanderen heeft zichzelf nogal wat woede op de hals gehaald met de bewering dat restaurants en cafés personeel zullen moeten ontslaan en hun deuren vaker moeten sluiten om de witte kassa te overleven die op 1 januari 2016 in voege treedt. Maar het thema staat wel op de kaart. En dat is staatssecretaris voor Fraudebestrijding en kustjongen Tommelein niet ontgaan. De Open Vld’er is niet gediend met de dramatische toon die de federatie aanslaat, zei hij gisteren op VTM, maar heeft wel oren naar haar opmerkingen: dat de witte kassa niet ingevoerd kan worden als de regering niet eerst bijkomende maatregelen neemt.
Met z’n zessen bevoegd
Tommelein: “Laat er geen enkele twijfel over bestaan: die witte kassa moet en zal er komen. Het zwart geld moet uit de sector, want het zorgt voor oneerlijke concurrentie. Het regeerakkoord bevat een aantal specifieke maatregelen om de horeca te ondersteunen bij deze overgang: een verdubbeling van het aantal overuren, een versoepeling van de studentenarbeid en een goedkopere en meer flexibele gelegenheidsarbeid. Met name via de flexi-jobs, waarbij mensen die al voltijds elders werken, kunnen bijklussen in de horeca tegen een forfaitair RSZ-tarief van 25%. Voor de uitrol van deze maatregelen en de witte kassa zijn zes regeringsleden bevoegd: de staatssecretarissen voor Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA) en ikzelf en de ministers Peeters (CD&V), Van Overtveldt (N-VA), Borsus (MR) en De Block (Open Vld). Dat zal dus tijd vergen en daarom hebben Elke Sleurs en ikzelf een plan uitgewerkt. Onze boodschap aan de regeringscollega’s daarbij is duidelijk: als alle begeleidende maatregelen tegen 1 januari 2016 niet uitgeschreven, gestemd en uitvoerbaar zijn, dan moeten we wachten met de kassa’s en bijbehorende sociale en fiscale controles. Horeca en regering moeten samen de Rubicon oversteken. Ik ben niet bereid een heksenjacht te ontketenen tegen zij die het goed menen en zich nu al geregistreerd hebben voor de kassa.”
Uitbreiden naar bouw
Horeca Vlaanderen juicht de demarche van de staatssecretaris toe, maar herhaalt dat dit niet voldoende is in een arbeidsintensieve sector als de hare. “Het horecaplan van de regering-Michel is een goeie stap, maar het maakt alleen gelegenheidsarbeid aantrekkelijker”, aldus bestuurder Danny Van Assche. “Terwijl net de loonlasten voor vast personeel moordend zijn.”
Ook die opmerking is aangekomen bij staatssecretaris Tommelein. “Ik denk dat de horeca gelijk heeft. Als we de verwittingsoperatie willen doen slagen, trekken we het forfaitair belastingsysteem van 25% RSZ best door naar de overuren van vaste horecamensen. Dat staat niet in het regeerakkoord, maar ik vraag de coalitiepartners om het toch te overwegen. Het zijn geen extra kosten voor de begroting, maar een extra opbrengst. Want nu worden veel overuren in het zwart uitbetaald. Eerdere maatregelen hadden een gelijkaardig effect. De btw-verlaging naar 12% op maaltijden heeft het aantal officiële jobs in de horeca doen toenemen.”
Als het systeem van de flexi-jobs in de horeca werkt, dan wil de regering dat uitbreiden naar andere arbeidsintensieve sectoren als de bouw en handel.
2 thoughts on “Eerst hulp voor horeca, dan pas witte kassa”
Als we het systeem van de flexijobs kunnen doortrekken naar de overuren van het vast personeel, kunnen we pas echt spreken over goedkope overuren! Iets wat we binnen de horeca écht nodig hebben… Hopen/ bidden dat ze een kans krijgen op slagen binnen de coalitie!
Dag Sander, inderdaad. De horeca is heel arbeidsintensief en dus wegen de loonkosten extra zwaar door, zeker op piekmomenten. Daarom wil ik gaan naar een vergelijkbaar systeem voor de vaste horecamedewerkers. Binnen de regering zijn we volop bezig met de gesprekken hierover. Ik hoop snel te kunnen landen.