Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein overhandigde vandaag het Benelux-akkoord sociale fraude aan EU-commissaris Marianne Thyssen. De EU-commissaris prees de regionale samenwerking in de strijd tegen sociale fraude en lichtte een tipje van de sluier over de toekomstplannen van Europa. Bart Tommelein: ‘Dat lidstaten beter zullen kunnen controleren of een detachering wel volgens de regels verloopt, juich ik absoluut toe. Maar we moeten ook de termijnen van detacheringen durven te herbekijken, zeker voor de bouwsector. Het is vijf voor twaalf om de tewerkstelling in ons land te verzekeren.’
Onder Belgisch Voorzitterschap van de Benelux Unie en op initiatief van Belgisch staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein, keurden de Benelux-landen op 23 september een akkoord goed om samen de strijd aan te gaan tegen sociale dumping. De drie landen zullen databanken uitwisselen, procedures op elkaar afstemmen en gemeenschappelijke controles organiseren. Dit Benelux-akkoord dient nu als basis voor het debat met andere landen en regio’s. Tijdens een tweedaagse conferentie wisselt de Benelux ervaringen uit met Frankrijk, Duitsland, de Scandinavische en Baltische landen, alsook met de Europese Unie.
Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein overhandigde het Benelux-akkoord aan EU-commissaris Marianne Thyssen. In dat akkoord staan ook een aantal actiepunten voor Europa. In haar speech prees EU-commissaris Thyssen de voortrekkersrol van de Benelux om samen grensoverschrijdende controles te organiseren. Ze hoopt op navolging in de Nordic Region en in de Baltische Staten, alsook elders in Europa.
Betere controle op frauduleuze detacheringen
Thyssen lichtte een tipje van de sluier over de plannen van Europa. Ze is niet van plan om de sociale zekerheidsbijdragen in het werkland in plaats van het thuisland te innen, maar ze zal wel de procedures verbeteren om te kunnen controleren of die bijdrage wel effectief betaald wordt. De sociale zekerheidsinstanties van verschillende landen zullen binnen bepaalde termijnen moeten antwoorden op elkaars verzoeken om informatie over of voor de intrekking van A1-formulieren. Ze zullen die formuleren bovendien moeten certificeren. Er komt ook een platform zwartwerk, een forum waar inspectiediensten gegevens en best practices kunnen uitwisselen.
Bart Tommelein: ‘Dat lidstaten beter zullen kunnen controleren of een detachering wel volgens de regels verloopt, juich ik absoluut toe. Ik ben als liberaal uiteraard voorstander van vrij verkeer van personen en diensten, maar sociale fraude moeten we kunnen aanpakken. Ik blijf er voorstander van om de sociale zekerheidsbijdragen in het werkland te innen en door te storten naar het thuisland. Volgens Marianne Thyssen is dat niet haalbaar omdat de gemiddelde duur van een detachering slechts vier maanden is. Ik pleit er dan ook voor om de termijnen voor detacheringen te verkorten in de fraudegevoelige sectoren. Het is vijf voor twaalf om de tewerkstelling in ons land te verzekeren. Net zoals in de strijd tegen terreur en de aanpak van de asielproblematiek, hebben we net méér Europa nodig om eerlijke concurrentie mogelijk te maken.’
U kunt hier de aanbeveling zowel in het Nederlands als Frans lezen.
[bsk-pdf-manager-pdf id=”153″]
[bsk-pdf-manager-pdf id=”154″]