De Vlaamse regering versoepelt de mogelijkheid om een rechtstreekse verbinding te maken tussen een producent van hernieuwbare energie en één nabijgelegen afnemer. ‘Vandaag is dat in theorie al mogelijk maar de voorwaarden zijn zo strikt dat het in de praktijk amper gebruikt wordt. Als we samen de energieomslag willen maken moeten we elke opportuniteit kunnen benutten. Daarom versoepelen we wetgeving die dit tegen gaat. Het zal gemakkelijker worden voor bedrijven om in de toekomst hernieuwbare energie die elders geproduceerd wordt zelf af te nemen,’ aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
Een directe lijn verbindt een hernieuwbare energie installatie met een afnemer die niet gelegen is op dezelfde site. Vandaag is dit al mogelijk onder zeer strikte voorwaarden: bijvoorbeeld enkel als het distributienet niet voldoende sterk is. Aangezien onze distributienetten afgestemd zijn op hoeveel een afnemer nodig heeft wordt deze maatregel in de praktijk amper gebruikt. Terwijl ze als grote voordeel heeft dat er met een directe lijn minder belasting is op het net, waardoor de kosten dalen.
Voor industriële gebruikers is investeren in hernieuwbare energie pas rendabel als ze zelf voldoende elektriciteit kunnen afnemen. Omdat ze zelf niet voldoende stroom kunnen afnemen kiezen heel wat bedrijven of overheden om niet te investeren in hernieuwbare energie. ‘Er gaan dus heel wat opportuniteiten verloren. Met deze versoepeling willen we hernieuwbare energie bij bedrijven en lokale overheden een boost geven. Het containerpark van de gemeente heeft bijvoorbeeld een aantal loodsen maar ter plaatse is amper verbruik. Het nabijgelegen bedrijf verbruikt heel wat energie en zal in de toekomst via een rechtstreekse verbinding de elektriciteit kunnen afnemen. Een win-win voor iedereen,’ besluit Bart Tommelein.
Bedrijven die een directe lijn installeren moeten wel nog steeds bijdragen aan de openbare dienstverplichtingen. Dat zal gebeuren door een vergoeding per MWh die wordt geïnjecteerd in de directe lijn. Om oversubsidiëring te vermijden zal elk project dat gebruikt maakt van een directe lijn projectspecifieke steun moeten aanvragen.
4 thoughts on “‘Directe lijn’ als boost voor grote installaties hernieuwbare energie”
Maar ik lees nergens als iedereen s’avonds met zijn alle ons potje koken vb dat we de garantie krijgen dat de prijs op de spitsuren niet meer gaan betalen of ga ik s’ moeten gaan als ik alles op elec heb? En zo nog met andere vb kortom we gaan in kramp moeten schieten als de stroom goedkoop is! Ik zie het al gebeuren , ja we kunnen kosten gaan doen om batt te plaatsen en wat zin heeft dan nog dig meter ? Nee de nutsmaatschzppen zullen de winnaars zijn frank.beyens
Mag er al zonnepanelen gelegd worden in de achtertuin van een privé woning in een agrarisch gebied,,,?Wij verwarmen onze woning met een warmtepomp en verbruiken daardoor zeer veel elektriciteit.Het was een van de eerste warmtepompinstallaties.
Dag Andre, dit kan momenteel enkel via uitdrukkelijke toestemming van de gemeente. We zijn volop bezig om dat in de toekomst wel mogelijk te maken.
Frank, de tariefstructuur bepaalt de VREG en niet ikzelf.