Digitale meters weer stap dichterbij

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

De Vlaamse regering heeft het ontwerpdecreet Digitale Meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd. ‘Vandaag zetten we een belangrijke stap naar de flexibilisering van ons energiesysteem. Digitale meters vormen daarin een cruciale en onmisbare schakel. 1 januari 2019 zullen we starten met de uitrol’, aldus Bart Tommelein.

Begin februari keurde de Vlaamse regering de conceptnota over digitale meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goed. Het ontwerpdecreet legt nu de wettelijke basis vast. ‘We kiezen voor een eenvoudige digitale meter, met de mogelijkheid die uit te breiden met slimme toepassingen. In eerste instantie zullen de netbeheerders de data beheren, na vijf jaar wordt dit grondig geëvalueerd. We garanderen een compensatieregeling voor de eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. En er komen boetes voor wie misbruik maakt van de verbruiksgegevens’, vat de minister samen.

Proefprojecten: al 41.000 meters geplaatst

De digitale meters zijn noodzakelijk in het vraaggestuurde energiesysteem van de toekomst. Reeds sinds 2012 lopen er verschillende proefprojecten. Nu al zijn er 41.000 digitale meters geplaatst in individuele woningen en appartementen. ‘Maar de tijd van uitsluitend proefprojecten is voorbij. Vandaag hebben we een belangrijke concrete stap gezet. Eandis en Infrax kunnen weldra werk maken van de aanbesteding van de digitale meter’, zegt een tevreden Bart Tommelein.

Compensatieregeling voor zonnepaneleninstallaties

De terugdraaiende teller voor particulieren blijft gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie. Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden.

Boetes om misbruik tegen te gaan

Via de digitale meters worden zeer grote hoeveelheden verbruikersdata uitgewisseld. In overeenstemming met de privacywetgeving, legt het ontwerpdecreet fikse administratieve boetes vast in geval van gegevensmisbruik. De boete per kalenderdag start bij 1.000 euro en kan oplopen tot 20 miljoen euro of voor een onderneming tot 4% van de jaaromzet.

Het ontwerpdecreet wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en de diverse adviesraden. Normaal gezien wordt het definitieve decreet tegen het einde van dit jaar aan het Vlaams parlement  voorgelegd. ‘Er is geen weg meer terug. We zitten perfect op schema om 1 januari 2019 te starten met de uitrol van de digitale meters’, besluit Bart Tommelein.

16 thoughts on “Digitale meters weer stap dichterbij

  1. Dag Christophe
    Het model dat geïnstalleerd wordt is momenteel nog niet gekozen. Dat is nu de volgende stap, op basis daarvan kunnen we de kosten correct inschatten.
    Vandaag betaalt iedereen reeds meet- en teltarief, dat zal op dezelfde manier verrekend blijven worden.

  2. Ik lees: “… De terugdraaiende teller voor particulieren blijft gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar…”

    Tot het systeem van de terugdraaiende meter hoort de jaarlijkse meteropname.
    Door de jaarlijkse opname kan men tijdens de zomer het hoge verbruik (elektrische verwarming) van de winter terug naar beneden krijgen.
    Blijft de opname, of noem het de afrekening, jaarlijks?

  3. Begrijp ik het goed: iemand die zonnepanelen heeft geïnstalleerd in 2010 heeft na 2025 geen terugdraaiende meter meer?

  4. Hallo Guy, Het compensatiesysteem van de terugdraaiende teller blijft gegarandeerd, en dus ook de mogelijkheid om het hoge verbruik van de winter te compenseren met het lage verbruik in de zomer. Groet, Bart

  5. Hallo Jos, Dat klopt. Maar we werken momenteel een nieuw systeem uit waardoor zonnepanelen zeker de moeite waard blijven om in te investeren. Want hernieuwbare energie moet interessant blijven. Ik zal als Vlaams minister van Energie niks anders toestaan. Groet, Bart

  6. In 2010 kregen we een voorstel waarbij we contractueel 20 jaar groene stroomcertificaten van 350€ krijgen. Blijven die gewaarborgd? Geen terugdraaiende meter meer? Hoe kan dit een voordeel zijn voor de consument? Ik wek immers alle energie in de zomermaanden op om mijn winterrekening te betalen. Met deze nieuwe regeling ben ik dus enkel maar in de zomeronkosten vrij en tijdens de ander maanden (de dure wintermaanden) betalen we zoals iedereen…
    Is deze regeling trouwens ook van toepassing bij de bedrijven?
    Uiteindelijk zijn het toch de bedrijven die met 70% van de subsidies gaan lopen…
    Graag een reactie.

  7. Een nieuwe regeling voor installaties vanaf 2021… Dus wie voordien een installatie plaatst, geeft na 15 jaar gratis zijn elektriciteit af aan de elektriciteitsmaatschappijen die er veel geld op verdienen 😮

  8. Hallo Siegfried, De groenestroomcertificaten zal u inderdaad blijvend ontvangen tot 2030. Wat de terugdraaiende teller betreft: dit systeem blijft in uw geval behouden tot 2025 (gedurende een periode van 15 jaar dus). We werken momenteel een nieuw systeem uit voor na deze periode van 15 jaar. Opdat ook dan zonnepanelen zeker de moeite waard blijven om in te investeren. Want hernieuwbare energie moet interessant blijven. Ik zal als Vlaams minister van Energie niks anders toestaan. Maar voor alle duidelijkheid: het compensatiesysteem van de terugdraaiende teller blijft gegarandeerd, en dus ook de mogelijkheid om het hoge verbruik van de winter te compenseren met het lage verbruik in de zomer. Wat de regeling bij de bedrijven betreft: zij zijn niet in het bezit van een terugdraaiende teller. Groet, Bart

  9. Hallo Gerbert, Nee, dat klopt niet. Het compensatiesysteem van de terugdraaiende teller blijft ook daarna gegarandeerd, en dus ook de mogelijkheid om het hoge verbruik van de winter te compenseren met het lage verbruik in de zomer. Groet, Bart

  10. Beste Bart
    Er is al een hele tijd veel te doen rond het instabiele elektriciteitsnet, zo verklaren de netbeheerders. Indien met op dezelfde manier als vroeger gewoon de zonnepanelen blijft aansluiten op het net groeit volgens mij het probleem alleen maar.
    Wordt er hier gekeken naar alternatieven zoals aan thuisbatterij om dit probleem tegen te gaan? Niet enkel op particulier niveau, maar ook op bedrijfsniveau waar de belastingen voor het net meestal een veel grotere impact heeft?
    Graag uw visie over dit onderwerp van stationaire batterijopslag bij de bestaande en nieuwe PV installaties.
    Vriendelijke groet
    Bart B

  11. Dag Bart, ik ben absoluut voorstander van batterijen. We zijn dan ook een beleidskader hiervoor aan het uitwerken.

  12. Vandaag zorgt de terugdraaiende teller ervoor dat het net gebruikt wordt zoals een batterij, je zet een overschot aan elektriciteit op het net om die later er terug van te halen. Dit is erg belastend voor het elektriciteitsnet en zorgt voor bijkomende kosten. Door deze erg voordelige regeling bv. het het plaatsen van een batterij niet gestimuleerd. In de toekomst zal dit echter zeker nodig zijn om de netstabiliteit te garanderen. We willen echter mensen die in het verleden voor zonnepanelen hebben gekozen niet straffen, daarom voorzien we een overgangstermijn van 15 jaar. De installatie is dan meer dan terugverdiend.

  13. Beste Bart,
    Gaat het hier om een eenvoudige digitale meter of een digitale meter met de mogelijkheid om later als slimme meter gebruikt te worden?

    Groetjes,

    Djef

  14. Djef, om de kosten te beperken zullen we een eenvoudige digitale meter invoeren. Deze meter zal echter slim kunnen worden door verschillende functionaliteiten, maar de gebruiker zal zelf de keuze hebben hoe slim hij zijn meter wil maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.