Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein zegt dat er nog helemaal niks beslist is over de zogenaamde slimme meters. ‘De berichtgeving in de media klopt niet. Het dossier werd ook nog niet besproken in de regering. Het enige dat zeker is, is dat de digitale meter de huidige mechanische meter zal vervangen. Over de modaliteiten is nog niks beslist.’
De minister benadrukt dat de digitale meter geen bedreiging betekent voor hernieuwbare energie. ‘Mensen die zonnepanelen hebben of van plan zijn om er te leggen moeten niet vrezen. Met het zonneplan zet de Vlaamse regering volop in op zonne-energie. Ik zal absoluut niet dulden dat het draagvlak opnieuw ondermijnd wordt. Hernieuwbare energie is de toekomst.’ Tommelein zal het dossier van de digitale meter agenderen op de ministerraad van zodra mogelijk.
8 thoughts on “Digitale meter geen bedreiging voor zonnepanelen”
Heb een Smappee en heb mijn verbruik verminderd m,kent u die?
Beste Mr. Tommelein, de slimme meter komt er alleen maar om meer geld uit de zonnepanelen te slaan. Nu is het niet geweten wat er geinjecteerd wordt en kan het dus ook moeilijk aangerekend worden. Met de slimme meter zal er dan ook een injectietarief ingevoerd worden. Er zijn meerdere studies die aantonen dat de meerkost niet te verantwoorden is, maar toch komen ze er, waarom ? Wat groene energie betreft wordt er warm en koud geblazen tegelijk. Een mooi voorbeeld : het EPC. Bij electrische verwarming is dat zeer hoog en er wordt ook de zogenaamde turteltaks geheven. Nochtans is de uitstoot van zo’n verwarming 0 en wordt er steeds gezegd dat we van het verbranden van fossiele brandstoffen afmoeten voor verwarming.
Beste Mr. Tommelijn,
Je gaat nooit geraken waar je naartoe wil. Ik heb veel geinvesteerd in duurzaam. Zonnepanelen, elektrische wagens en wat krijg ik in de plaats Turtle taks, prosumententarief en een peperdure afrekening. Als je de milleu doelstellingen wil halen zet een moderne kerncentrale bij, en schaf de groene stroomcertificaten af dan hebben de mensen terug betaalbare stroom.
Berekeningen tonen aan dat de bouw van een nieuwe kerncentrale zeker niet goedkoper zou uitkomen. En wat met de maatschappelijke kost? Wat als er iets mis gaat? Plus Europa vraagt dat we investeren in hernieuwbare energie.
Het kan ook moeilijk gecompenseerd worden hé, die geproduceerde stroom?
De oude meters worden niet langer gemaakt, we moeten dus een alternatief systeem kiezen, om de kosten te drukken kiezen we voor een eenvoudige digitale meter.
Elektrische verwarming is een zeer inefficiënte manier van verwarmen. Daarom dat dit afgeraden wordt.
Ja, het zijn zo’n systemen die ik graag wil stimuleren door te kiezen voor een eenvoudige meter. Het is aan de industrie om te innoveren en met slimme toepassingen te komen voor wie dat wenst.
Dag beste heer Tommelein,
Het invoeren van een slimme digitale meter werd door de Vlaamse regering goedgekeurd . De modaliteiten volgen …
Alleen houdt u vol dat dit geen negatieve (financiële) invloed zal hebben voor zonnepaneeleigenaars . Op mijn eindfactuur dien ik de laatste jaren geen verbruik te betalen omdat ik voldoende energie genereer tov mijn verbruik . Kunt u garanderen dat bij het invoeren van de slimme meter dit zo blijft ? Met andere woorden dit geen financiële meerkost zal meebrengen.
Via uw powerpointpresentatie kan ik opmaken dat wie voor het eind van 2020 nog investeert in zonnepanelen de garantie wordt gegeven dat de meter 15 jaar achteruit draait .
Betreft dit 1. nieuwe installaties . 2. uitbreiding van een bestaande installatie of 3. een nieuw aanvullende installatie.
Graag had ik hieromtrent duidelijkheid, want net zoals de regering moeten wij ook naar het bord kijken . Alleen hebben wij ons lot niet in handen en neemt de regering dan beslissingen die de gewone burger treft ,wat op zijn beurt de rechtszekerheid ondermijnt .
Dominiek,
de slimme meter verandert helemaal niets. De kost van uw elektriciteitsmeter zit nu ook al inbegrepen in uw factuur via het meet- en teltarief. De garantie dat de terugdraaiende teller nog 15 jaar behouden blijft geldt voor nieuwe installaties en voor nieuw aanvullende installaties als ze een verschillend EAN nr hebben.