Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein heeft een garantieregeling uitgewerkt voor bedrijven die boringen willen doen naar diepe aardwarmte. Die boringen kosten veel geld en het risico dat de put minder warmte-energie oplevert dan verwacht is aanzienlijk. ‘Met de garantieregeling hopen we aarzelende bedrijven over de streep te trekken om te investeren. Zo willen we voor een doorbraak zorgen voor diepe geothermie in Vlaanderen. Deze nieuwe vorm van hernieuwbare energie kan ons helpen om onze Europese doelstellingen te halen’, aldus Bart Tommelein.
Bij boringen naar diepe geothermie wordt gezocht naar water in diepe aardlagen dat zo heet is, dat de warmte gebruikt kan worden als energiebron. In Vlaanderen is het potentieel voor diepe aardwarmte het grootst in de Kempen. Maar omdat gedetailleerde kennis over de ondergrond bij ons nog ontbreekt, bestaat de kans op misboringen. Bedrijven durven daardoor het risico niet te nemen. Voorlopig heeft alleen VITO een proefproject uitgevoerd op de Balmatt-site, waarvan de eerste fase succesvol afgerond is.
Warmte belangrijke hernieuwbare energiebron
Het potentieel van diepe geothermie wordt in Vlaanderen hoog ingeschat. Naast zon en wind, is ook warmte voor minister van Energie Bart Tommelein een belangrijke hernieuwbare energiebron. ‘We werken al met restwarmte van bedrijven, maar van bestaande warmte in de diepe aardlagen maken we voorlopig nog geen gebruik. Met de garantieregeling wil ik daar verandering in brengen. De leemte die zou ontstaan door het wegvallen van hernieuwbare energie uit grote biomassacentrales, kunnen we dan deels opvullen met diepe geothermie.’
Bedrijven die boringen in diepe aardlagen willen doen, zullen een dossier kunnen indienen bij de Vlaamse regering. Mocht na de boringen blijken dat het geschatte vermogen niet wordt gehaald, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie.
De Vlaamse regering heeft zich voor de garantieregeling gebaseerd op het Nederlandse systeem. Dankzij die regeling durfden bedrijven daar het risico te nemen en is de kennis van de ondergrond aanzienlijk verhoogd. ‘Diepe geothermie is bij onze noorderburen al veel langer een reguliere hernieuwbare bron. Met onze garantieregeling wil ik voor een doorbraak zorgen voor aardwarmte in Vlaanderen’, besluit Bart Tommelein.
[bsk-pdf-manager-pdf id=”201″]
4 thoughts on “Diepe geothermie aanmoedigen via garantieregeling”
Voor bedrijven kunnen er weer garanties gegeven worden. ik dacht dat ik als particulier ook de garantie had op onbelaste groenestroomcertificaten. Maar voor de burger maken we een uitzondering zeker, zelfs in die mate dat we platvloerse contractbreuk plegen. En iedereen blijft weer apathisch voor zich uitstaren.
We hebben niets veranderd aan de beloofde engagementen.
Wie zonnepanelen na 2013 heeft gezet wist op voorhand dat er een bandingfactor was die aangepast kon worden.
In 2009, toen wij onze PV cellen plaatsten op een passiefhuis om er een nulenergiewoning van te maken (en dus geen gasleidingen hebben gelegd omdat de PV cellen juist werden aangeprezen via de subsidiering) was er geen sprake van procumententarief en ook niet van capaciteitstarief. Onze investering met GSC + procumententarief zal break even zijn na 20 jaar in tegenstelling van verhalen die ik hoor over na 3 jaar terugverdiend (?). Dan stoppen de GSC ook, maar het capaciteitstarief zal wel blijven bestaan. Dus vanaf dan heb je puur kosten met een nulenergiewoning. Bijverwarmen en koken met gas (fossiele brandstof verbruik + CO2 productie ) in een passiefhuis zou 70% minder kosten. Maar dat kan nu niet meer want zoals gezegd hebben we geen gasleidingen voorzien. Op papier kan men gemakkelijk allerlei wijzigen aan voorwaarden en wetten maar een huis dat gebouwd werd onder de toen geldende reglementen kan men niet om de haverklap aanpassen. Een nulenergiewoning is daarenboven nog steeds de meest ecologische woning die men maar kan bouwen, maar om excessieve kosten te voorkomen moeten we een stap terug zetten. Dat zal tevens anderen weerhouden om die extra stap vooruit te zetten. En dat eigenlijk alleen omdat de netbeheerders veel willen blijven binnenrijven. Niet veel verschil met Trump die alle klimaatplannen van Obama terugschroefde voor het grof geld. Moesten Agfa-Gevaert en de gilde der boekbinders politieke macht hebben dan zouden ze waarschijnlijk ook de digitale fotografie en het internet/E-book hebben tegenhouden uit eigenbelang. Waar zouden we dan nu staan?
Koen, een terugverdientijd van 3 jaar is wel zeer optimistisch, momenteel ligt die op 10 jaar.
Als de gasprijs zou stijgen dan zal je wel blij zijn dat je die keuze gemaakt hebt, het is moeilijk om in te schatten wat die zal doen.