Volgens het februarirapport van het ambtelijk monitoringcomité, zal het tekort op de Vlaamse begroting in 2016 bijna 300 miljoen euro lager zijn dan voorzien bij de begrotingsaanpassing. Het negatief saldo wordt nu geraamd op 164,7 miljoen euro of dus minder dan 0,1% van het BBP. Minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein is blij dat het saldo opnieuw in gunstige zin bijgesteld werd, maar blijft benadrukken dat het resultaat nog kan evolueren.
Het ambtelijk monitoringcomité geeft in haar februarirapport aan dat ze voor 2016 een tekort op de Vlaamse begroting verwacht van 164,7 miljoen euro, dus minder dan 0,1% van het BBP. Het tekort is bijna 300 miljoen euro lager dan voorzien bij de begrotingsaanpassing 2016. Toen werd uitgegaan van een tekort van 464,6 miljoen euro.
Minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein is verheugd dat het tekort in 2016 onder controle wordt gehouden. Het betere resultaat is het gevolg van vele plussen en minnen. Langs de ontvangstenkant vallen de verkoop- en de schenkingsrechten beter mee dan voorzien. “Dit is te wijten aan een sterke woningmarkt en aan het grote succes van de verlaging van de schenkbelasting op onroerende goederen”, stelt minister Tommelein. Langs de uitgavenkant zorgden de nieuwe cijfers van het RIZIV over de uitgaven voor woonzorgcentra en kinderbijslag voor een aanpassing. Opnieuw waren er ook een aantal boekhoudkundige bijstellingen.
De cijfers van februari geven aan dat het tekort ten opzichte van de raming in december verder met 152 miljoen euro is teruggelopen. De belangrijkste oorzaak is de verkoop van het Vlaams Administratief Centrum De Meander in Brussel. Deze had een positief effect van 105,7 miljoen euro op het vorderingensaldo.
Analyse van de data wijst uit dat in 2016 vertrokken werd van vrij scherpe ramingen. De afwijking op de ontvangsten en de uitgaven blijft momenteel beperkt tot maximaal 0,5% ten opzichte van de begrotingsaanpassing.
Minister Tommelein herinnert er wel aan dat de definitieve uitvoeringscijfers pas tegen de zomer bekend zullen zijn. “Het resultaat kan nog in beide richtingen evolueren. In de Vlaamse begroting zitten veel technische factoren vervat die het resultaat zowel in positieve als in negatieve zin kunnen beïnvloeden.”