Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers in Oostende. De cijfers met het aantal besmettingen stijgen niet verder door zoals de vorige weken, maar dat is wellicht te wijten aan de gewijzigde teststrategie. Op enkele uitzonderingen na, kon de politie vaststellen dat de nieuwe maatregelen relatief goed werden opgevolgd in Oostende.
De afgelopen week waren er in Oostende 293 besmettingen met COVID-19. 42 van die 293 besmettingen werden vastgesteld bij 65-plussers (ongeveer 15%). De leeftijdsgroepen met het grootste aantal besmettingen afgelopen week zijn vijftigers en twintigers. De besmettingscijfers zijn niet gestegen in vergelijking met vorige week, maar dat heeft wellicht te maken met de gewijzigde teststrategie waarbij testen voor mensen zonder symptomen worden beperkt tot het minimum, zelf na een hoogrisicocontact.
In de Oostendse ziekenhuizen, AZ Damiaan en Campus Serruys van AZ Sint-Jan, liggen momenteel 68 patiënten die besmet zijn met COVID-19. Van die 68 zijn 6 patiënten opgenomen op intensieve zorgen. Twee patiënten kwamen over van (overbelaste) ziekenhuizen uit een andere regio.
Handhaving van de nieuwe maatregelen
De nieuwe maatregelen die het afgelopen weekend zijn ingegaan, werden in Oostende al bij al goed opgevolgd. De Lokale Politie van Oostende was volop aanwezig op het terrein en handhaafde waar nodig. Tussen vrijdag 30 oktober en maandag 2 november schreef de politie één proces-verbaal uit voor het niet dragen van een mondmasker en ook één handelszaak ging op de bon voor het niet naleven van de coronaregels. Zeven mensen kregen een pv voor het vormen van een samenscholing. Het meeste werk hadden de politiediensten ’s avond en ’s nachts: er werden 32 inbreuken vastgesteld op de avondklok.
Stad Oostende benadrukt dat de meerderheid van de inwoners de nieuwe maatregelen wel goed opvolgt. Dat is ook de enige manier om zo snel mogelijk uit deze crisis te raken. De Stad aan Zee wil ook nog eens een signaal van waardering geven aan de volledige zorgsector en de veiligheidsdiensten zoals de politie, die het afgelopen jaar al immense inspanningen hebben geleverd om het coronavirus te helpen bestrijden. Het volgen van alle maatregelen, hoe zwaar die ook kunnen zijn voor sommigen, is dan ook de beste manier om solidariteit te tonen me zij die elke dag in de ‘vuurlinie’ de strijd met COVID-19 aangaan. Blijf dus alle fysieke contact zo veel mogelijk beperken, was vaak en grondig de handen en draag een mondmasker waar het nodig is.