De Vlaamse Belastingdienst spoort al enkele jaren actief voertuigen op in het verkeer waarvoor geen verkeersbelasting betaald is. In 2017 controleerde ze voor het eerst meer dan één miljoen wagens. Bij 10.500 overtreders werd een recordopbrengst van 6,6 miljoen euro geïnd aan achterstallige verkeersbelastingen en boetes. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: ‘De controles verlopen steeds efficiënter. Er worden alsmaar meer auto’s gecontroleerd. Wie wel eerlijk de verkeersbelasting betaald heeft, ondervindt bovendien helemaal geen last van de controles.’
De Vlaamse Belastingdienst controleert al enkele jaren zelf actief op de weg of de verkeersbelasting wel degelijk betaald wordt. In 2017 controleerde ze 1,1 miljoen wagens, bijna 20 procent meer dan het jaar ervoor. In 10.500 gevallen werd een overtreding vastgesteld, wat resulteerde in de inning van 6,6 miljoen achterstallige verkeersbelastingen en boetes. De recordopbrengst van 2016 werd zo met 1,6 miljoen euro overschreden. Het percentage overtredingen ligt net zoals toen op minder dan 1%, wat de doelstelling is. Bij de controles op specifieke doelgroepen, zoals buitenlandse nummerplaten en garageplaten ligt het aantal overtredingen wel hoger.
In 2017 werden ongeveer 1.500 controleacties uitgevoerd, verspreid over heel Vlaanderen. Drie op vier controles voert de Vlaamse Belastingdienst alleen uit. Bij één controle op vier werkt ze samen met andere diensten, meestal met de politie, maar ook met de wegeninspectie, arbeidsinspectie en douane. Dan kunnen andere controles, bijvoorbeeld BOB-controles, tegelijkertijd gebeuren.
Grote pakkans
De controles via automatische nummerplaatherkenning verlopen heel efficiënt. Alleen wie zijn of haar verkeersbelasting niet betaald heeft, wordt langs de kant gezet. Overtreders moeten het achterstallige bedrag ook meteen betalen, met daar bovenop een boete van 25% van het verschuldigde bedrag. Wie niet betaalt riskeert inbeslagname van de boorddocumenten of de plaatsing van een wielklem.
‘Voor het eerst controleerde de Vlaamse belastingdienst meer dan één miljoen wagens. De pakkans is dus bijzonder groot, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein. ‘Er worden elk jaar meer auto’s gecontroleerd, maar procentueel neemt het aantal overtreders de laatste jaren af. De controles van de Vlaamse Belastingdienst leveren dus het gewenste resultaat op: ze zorgen ervoor dat steeds meer mensen correct betalen en dat diegenen die dat niet doen een boete krijgen. Wie wel eerlijk de verkeersbelasting betaalt, ondervindt bovendien helemaal geen last van de controles.’