Op de nationale feestdag heeft Colruyt zijn eerste oogst van Belgische mosselen uit zijn zeeboerderij Westdiep voorgesteld. Daaraan ging heel wat onderzoek en planning vooraf. En dat is nog maar het begin. “Waarom geen of Belgische zeewier- of oesterkwekerijen? Die mogelijkheden worden onderzocht, want de Noordzee wordt alsmaar belangrijker”, klinkt het.
De Belg staat met gemiddeld 2,2 kilogram per inwoner in de top tien van mosseletende landen. Toch waren er tot voor kort geen Belgische mosselen, ook al kunnen de schaaldieren perfect groeien in de Noordzee. Daarom stapte Colruyt een kleine tien jaar geleden in onderzoeksprojecten rond aquacultuur in de Noordzee. Anderhalf jaar geleden werd Zeeboerderij Westdiep gebouwd voor de kust van Nieuwpoort en Koksijde. Daar groeien moss elen op hangcultuur, waarbij de schaaldieren op lijnen groeien die in zee zweven. Colruyt zal de komende maanden 10 à 15 ton mosselen bovenhalen en in de vier markten van luxesupermarkt Cru aanbieden. Tijdens een persmoment in Oostende konden voorbijgangers al in primeur kennismaken het met product.
“We zijn bijzonder trots dat we erin geslaagd zijn om Belgische mosselen aan te bieden aan de consument”, zegt Stefan Goethaert, kersverse CEO bij Colruyt Group. “De rijke aanwezigheid van plankton in de Westdiepzone levert ons een lekker volle mossel op met een smeuïge, licht zilte smaak. Een echt uniek Belgisch product.”
Om het maximale uit de Noordzee te halen, heeft de regering vijf nieuwe zones voor commerciële en industriële activiteiten aangeduid. In een daarvan ligt de zeeboerderij Westdiep. Maar er wordt ook geëxperimenteerd met drijvende zonnepanelen tussen de offshore windmolens en andere mogelijkheden voor aquacultuur worden volop onderzocht. “Het is toch onbegrijpelijk dat ons land tot voor kort geen eigen mosselen produceerde?”, zei minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Waarom trouwens ook geen Belgische oesters en zeewierkwekerijen”, vraag de minister zich af. “Daarmee kun je 26 ton veevoer per hectare kweken terwijl je aan land hooguit 5 ton haalt. Als je weet dat we in Europa 70 procent van onze zeevoeding importeren, dan is e r nog veel potentieel voor duurzame voedselproductie voor onze eigen kust. Ik ben trots dat Belgische bedrijven zoals Colruyt hun nek durven uitsteken en hierin investeren.”
Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) benadrukte het belang van de Noordzee als zogenoemde blauwe economie. “Als kuststad is toerisme onze belangrijkste economische activiteit”, zei hij. “Maar ook de economische activiteit op de Noordzee is van essentieel belang voor de regio. Die blauwe economie is goed voor 5,2 procent van Vlaamse bbp. Met de introductie van de Belgische mosselen krijgt de ontwikkeling van duurzame aquacultuur op de Noordzee een extra boost. Ik ben erg blij dat die expertise dankzij Colruyt wordt omgezet in de praktijk. Dergelijke investeringsprojecten zorgen ook voor bijkomende werkgelegenheid. Het is dé innovatiesector bij uitstek.”