Belga | Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) is niet gekant tegen de toename van het aantal camera’s in bedrijven, onder meer om toe te zien op de werknemers, maar dat kan enkel als het personeel is ingelicht, niet enkel over de plaatsing zelf, maar ook om de redenen en het gebruik van de beelden. Dat geldt zowel voor de privé als voor de overheid, zo zei hij zondagmiddag in het VTM-nieuws.
Uit een analyse van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen NSZ blijkt dat het aantal bedrijven dat een aanvraag indiende om één of meerdere camera’s op de werkvloer te plaatsen ook in 2015 steeg. In totaal dienden vorig jaar 1.275 ondernemingen zo’n aanvraag in, het hoogste aantal ooit en 7 procent meer dan in 2014. “Ondernemingen doen dat om inter ne diefs tallen tegen te gaan, maar ook steeds meer om na te gaan of hun werknemers geen werktijd stelen. Nu haast iedereen een smartphone heeft, is het gemakkelijk geworden om op het werk veel met privézaken bezig te zijn”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
Een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) eerder deze week geeft werkgevers die dat controleren alvast gelijk: zij mogen controleren of hun werknemers hun werktijd niet overmatig besteden aan privézaken.
Voor staatssecretaris Tommelein is het logisch dat de werkgever de afspraken die met de werknemers gemaakt worden over de werkvloer – onder meer inzake het gebruik van de smartphone – kan controleren. Maar dat kan enkel als het personeel ingelicht wordt over de plaatsing van de camera’s. “Zomaar camera’s plaatsen kan niet”, aldus de Open Vld’er.
Bart Tommelein kondigde ook aan dat hij een gesprek met Uber gaat opstarten opdat het alternatieve taxibedrijf gegevens over de chauffeurs zou doorgeven aan de fiscus en de sociale zekerheid. “Ik ben voor innovatie, maar de spelregels moeten gevolgd worden”, zei hij. De staatssecretaris gaat ook deze week een akkoord sluiten met de klassieke taxibedrijven over een betere uitwisseling van gegevens.