Beter schuldbeheer kan Vlaanderen tot 110 miljoen euro uitsparen

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018, In de pers


De Tijd – Pieter Gordts | De Vlaamse overheid gaat vaker zelf obligaties uitgeven. Door Vlaamse instellingen niet langer apart naar de kapitaalmarkt te sturen, hoopt ze tot een kwart te besparen op een rentelast van 465 miljoen euro.

Tot nog toe zoeken instellingen van de Vlaamse overheid zelf extra financiering op de kapitaalmarkt. Ze doen dat gedekt door een waarborg van Vlaanderen. Maar Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein (Open VLD) brengt daar verandering in. Hij zal de Vlaamse overheid vaker zelf obligaties laten uitgeven om een aantal instellingen direct te financieren.

Dat ‘actieve schuldbeleid’ moet de Vlaamse overheidsschuld naar beneden krijgen. ‘Want de Vlaamse overheid kan zich op de kapitaalmarkt goedkoper financieren dan de Vlaamse instellingen’, verklaart Tommelein in zijn beleidsbrief.

Het kabinet van de minister gaat ‘op basis van de al besliste directe financieringen’ uit van een besparing die op kruissnelheid jaarlijks 50 à 110 miljoen euro bedraagt. ‘Uiteraard dienen we – gezien de volatiliteit van de rentevoeten op de financiële markten – voorzichtig te zijn met die ramingen, maar sowieso kunnen we van een substantieel voordeel spreken.’

Vlaanderen betaalde in 2015 465 miljoen euro aan rentelasten. Een jaarlijkse besparing van 50 tot 110 miljoen euro zou die lasten met 11 procent tot bijna een kwart naar beneden brengen.

In aanloop naar de Vlaamse obligatie-uitgiften neemt de overheid ‘de nodige acties om buitenlandse investeerders vertrouwd te maken met Vlaanderen’, zegt Tommelein. Hij wijst erop dat Vlaanderen begin oktober vlot 1,25 miljard euro bij elkaar kreeg via een eerste uitgifte van obligaties sinds 2012. De vraag lag dubbel zo hoog, klinkt het.

Enkele instellingen die direct gefinancierd worden, zijn de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en het Vlaams Woningfonds (VWF). De minister denkt ook aan een rechtstreekse financiering van de nv BAM voor de Oosterweelverbinding in 2018.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.