Staatssecretaris voor Noordzee Bart Tommelein neemt van 4 tot 6 juni deel aan de Blue Week in Portugal. Op de ministeriële conferentie in Lissabon tekende hij voor ons land een gezamenlijke verklaring samen met alle andere ministers en staatssecretarissen bevoegd voor de zee. In die verklaring bevestigen alle aanwezige landen de inzet op Blue Growth. Bart Tommelein benadrukte tijdens de conferentie het belang van aquacultuur, marien ruimtelijke planning en offshore energiemogelijkheden.
Afgelopen dagen vond in Lissabon de eerste internationale Blue Week plaats. Het gaat om een week waarbij alle zee-activiteiten en beleidsdoelstellingen volop in de kijker werden gezet. De focus van de ministeriële conferentie in Lissabon lag op de internationale ontwikkeling van een ‘blue economy’. Nu reeds is de blauwe economie in Europa goed voor 3 à 4 miljoen jobs. Tegen 2020 zou dat aantal al op 7 miljoen liggen.
Bart Tommelein: ‘Blauwe economie is een niet te onderschatten uitdaging, ook voor ons land. België hoort bij de Europese koplopers inzake de creatie van ‘blue energy’ op haar Noordzeegebied. Vandaag zijn er al 182 windmolens operationeel, die in 2014 meer dan 2,2 miljoen megawattuur elektriciteit leverden. Dit staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van meer dan 700.000 huishoudens.’ Deze legislatuur wil de liberale Staatssecretaris de huidige capaciteit minstens verdubbelen met de ontwikkeling en bouw van 5 nieuwe windmolenparken. De hele windmolenzone kan in de toekomst tot 2.200 megawatt genereren, het equivalent van twee grote kerncentrales.
Inzetten op aquacultuur
Tijdens de ministeriële conferentie in Lissabon werd een mondiale verklaring afgelegd met als centraal thema ‘Blue Growth’. Oceanen kunnen immers een cruciale rol spelen in de uitdagingen waarvoor we staan. Tegen 2050 zullen we op aarde met 9 miljard mensen zijn. De druk op de voedselvoorziening blijft toenemen. Wereldwijd is de consumptie van vis volgens de VN gestegen van gemiddeld 9,9 kg per jaar per persoon naar 19,2 kg, en men gaat ervan uit dat de vraag in de toekomst nog zal verdubbelen. De gevolgen van deze stijgende visconsumptie voor de visvoorraden zijn dramatisch. 85 procent van de wildevisvoorraden is overbevist of uitgeput, voor Europa is dat zelfs 88 procent. Bart Tommelein: ‘Enerzijds bieden quota een oplossing, anderzijds ligt het potentieel voor ons Belgisch Noordzeegebied ook bij de uitbouw van maricultuur: een duurzame vis, schelpdieren- en/of zeewierkweek.’
Een belangrijke pijler in de verklaring is dan ook de inzet op duurzame visserij en aquacultuur. ‘De gezamenlijke verklaring bevestigt ons nationaal Noordzeebeleid: we zetten in op economische ontwikkelingen in ons zeegebied, maar zonder de ecologische meerwaarde van onze zee uit het oog te verliezen. We moeten een evenwicht vinden tussen beiden. Niet alleen de overheid kan daarin een rol spelen, ook de private sector kan sterk bijdragen’ aldus Bart Tommelein. ‘We mogen met ons land fier zijn dat we internationaal koploper zijn met ons Marien Ruimtelijk Plan. In het plan krijgen alle Noordzee-activiteiten een duidelijke locatie toegewezen, wat zekerheid biedt voor iedere investeerder en instantie.’
De liberale staatssecretaris bracht op 5 juni ook een bezoek aan het European Maritime Safety Agency (EMSA). Op hetzelfde moment presenteerde de Belgische THV iLand de plannen voor een energie-atol tijdens The World Ocean Summit in Lissabon, een congres onder organisatie van The Economist.