Bart Tommelein legt eed af als Vlaams minister

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

 

Belga | Bart Tommelein heeft woensdag de eed afgelegd als Vlaams minister. In de regering-Bourgeois vervangt hij Annemie Turtelboom. Die nam vorige week vrijdag onverwacht ontslag na aanhoudende discussie over de Vlaamse energieheffing of ‘Turteltaks’.

De Vlaamse regering besliste zoals bekend geen subsidies toe te kennen aan de Gentse biomassacentrale BEE in Gent. Dat gebeurde nog voor Bart Tommelein in functie was als Vlaams minister van Energie. “Een goede beslissing”, reageert partijvoorzitster Rutten. “De Vlaamse regering is de lijn van Open Vld gevolgd”.

De regering steunde voor haar beslissing op het negatieve advies van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Dat advies lag sinds halfweg april op het bureau van Annemie Turtelboom, die vrijdag ontslag nam als minister. “Ik denk dat het een goede zaak is dat een minister zorgvuldig nadenkt, onder andere om schadeclaims te vermijden”, meent Rutten. “Het belangrijkste is nu dat de beslissing genomen is”.

De liberale voorzitster probeert meteen het beeld te weerleggen dat Open Vld binnen de Vlaamse regering de overbodige partner zou zijn. “Dit dossier bewijst het omgekeerde. Tussen de verklaringen ’s morgens en de verklaringen ’s avonds zit een verschil van 2 miljard euro”, luidt het.

Eerder op de dag stelde oppositiepartij Groen de subsidies voor die andere biomassacentrale in Langerlo bij Genk in vraag. “Biomassa op basis van houtafval of houtsnippers is geen goede zaak. Het is niet duurzaam en een vorm van milieubedrog”, pikt de liberale voorzitster in. Indien de subsidies voor beide centrales er niet komen, dan zou dat 4,4 miljard euro minder uitgaven betekenen. Het lijkt Rutten dan ook logisch dat de energieheffing op termijn ook omlaag kan gaan.

De Open Vld’ster zegt dat haar partij “altijd puinhopen uit het verleden wil opruimen”, maar ook vermijden dat er nieuwe puinhopen zouden worden opgebouwd. Ze legt uit dat de klimaatdoelstellingen heel belangrijk zijn, maar dat de Vlaamse regering daarvoor moet kijken naar “slimme en juiste maatregelen”. De technologie ontwikkelt ontzettend snel. Dan heeft het geen zin om geldstromen vijftien jaar vast te zetten, redeneert ze. “Het hoeft niet altijd op een ouderwetse subsidiemanier”, aldus Rutten. “Alle eieren in één mand leggen is verkeerd”.

Langerlo zit wel in een onzekere situatie. De Duitse ondernemer Peter Leibold nam de centrale begin dit jaar over van E.ON via zijn bedrijf German Pellets en beloofde ze tot een groene biomassacentrale om te bouwen. In ruil krijgt Leibold daarvoor de komende tien jaar 2,3 miljard euro steun. German Pellets is ondertussen failliet, maar Leibold versaste Langerlo naar een andere vennootschap. Die transactie wordt nu onder de loep genomen door de schuldeisers van German Pellets.

Dat verandert volgens bronnen niets aan de beloofde steun. Wie Langerlo zal uitbaten, maakt weinig uit. Hij heeft sowieso recht op de miljardensubsidies. De enige uitweg is een schadevergoeding te betalen. Open VLD lijkt daartoe bereid. Een alternatief dat bij de liberalen op tafel lag, is om de miljardensteun in de Vlaamse schuld te ‘verstoppen’. Die neemt door de strengere Europese regels de jongste jaren sowieso toe. ‘1 of 2 miljard euro extra schuld valt minder op dan de 100 euro op de energiefactuur.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.