Afschaffing verplichte aansluitbaarheid gas

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers


Volgens het huidige energiedecreet zijn de netbeheerders verplicht 95% van de woningen in landelijk gebied en 99% in stedelijk gebied, de mogelijkheid te bieden aan te sluiten op het aardgasnet. Die verplichting voor de netbeheerders schaft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein af. ‘Het is al te gek dat er een verplichting bestaat om woningen te kunnen aansluiten op aardgas terwijl we net weg willen van fossiele brandstoffen. Met de afschaffing trekken we voluit de kaart van hernieuwbare energie én zorgen we ervoor dat onze energiefactuur niet onredelijk oploopt.’

Bekijk hier het fragment in het VRT journaal

Bekijk hier het fragment in het VTM nieuws

Ons aardgasnet is zeer sterk uitgebouwd. Als gevolg van de oliecrisis lag er vanaf de jaren ’70 een sterke nadruk op de hoge aansluitingsgraad van aardgas voor verwarming. Volgens het huidige energiedecreet moet tegen 2020 99% van de woningen in stedelijk en 95% in landelijk gebied een gasaansluiting kunnen krijgen. Een studie van de VREG, de onafhankelijke regulator, wees uit dat dit systeem niet kostenefficiënt is. De Vlaamse regering kiest er dan ook voor de verplichting voor de netbeheerders af te schaffen.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Voor wie te afgelegen woont is een gasaansluiting meestal niet rendabel. Je kiest dan beter voor duurzame alternatieven zoals een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of een aansluiting op een warmtenet.’

Energiefactuur niet laten oplopen

Wie toch per se een aardgasaansluiting wil waar er nu nog geen aardgas ligt, terwijl uit de rendabiliteitsstudie blijkt dat de investering niet verantwoord is, zal daar op termijn zelf meer voor moeten bijdragen. Het doel is dat mensen zelf de overweging maken tussen aardgas en het steeds groeiende aanbod hernieuwbare energie-installaties.

‘Gasleidingen voorzien voor alle afgelegen woningen zou de netbeheerders veel geld kosten, wat dan verrekend zou worden in de energiefactuur. Met de afschaffing van de verplichting voor de netbeheerders, trekken we voluit de kaart van hernieuwbare energie én zorgen we ervoor dat onze energiefactuur niet onredelijk oploopt’, besluit Bart Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.