Nu honden het hele jaar door welkom zijn op de Oostendse stranden, zal de politie de komende weken extra controleren of mensen het strand proper houden. ‘Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid. Wie zich niet aan de regels houdt en zomaar vuil achterlaat op het strand, zal de gevolgen dragen’ zegt burgemeester Bart Tommelein.
De nieuwe bestuursploeg van de stad Oostende besliste onder impuls van burgemeester Bart Tommelein om honden op het strand meer vrijheid te geven. Voortaan zijn honden van 1 oktober tot en met 31 maart toegelaten op alle stranden. Op het strand vanaf de Westlaan tot aan de grens met Middelkerke, op het Klein Strand en op het laatste stuk strand (vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever) tot aan de grens met Bredene zijn honden het hele jaar door welkom. Op alle andere stranden zijn honden in de maanden april, mei, juni en september toegelaten vóór 10.00 uur en na 18.30 uur en tijdens de maanden juli en augustus vóór 10.00 uur en na 20.00 uur.
Nu honden meer vrijheid krijgen op het strand zal de politie actief controleren of iedereen zich aan de regels houdt. ‘Mensen horen hondenpoep altijd en overal netjes op te ruimen. Zeker ook op het strand. Daarom zal de politie de komende weken extra controleren. Wie vuiligheid zomaar achterlaat op het strand, niet alleen hondenpoep maar elke vorm van zwerfvuil, zal daar de gevolgen van dragen. Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid’ aldus burgemeester Bart Tommelein.
Controle door agenten en via onbemande camera’s
De extra controles gebeuren enerzijds door agenten, voornamelijk in burger, en anderzijds via zes recent aangekochte onbemande camera’s. ‘Die camera’s zetten we nu al enkele maanden in. Ze helpen ons enorm om overtredingen efficiënt op te sporen. Aan de hand van de informatie die we via diverse kanalen binnenkrijgen – via burgers, wijkagenten, medewerkers van de stadsdiensten… – bepaalden we een 75-tal plaatsen in Oostende waar we met verhoogde aandacht controleren. Daarvan zijn er vandaag 57 actief, maar we evalueren dit voortdurend’ legt korpschef Philip Caestecker uit. ‘Sinds september 2018 hebben we met de onbemande camera’s al 155 heterdaad-vaststellingen verricht (sluikstorting, hondenpoep…), dat betekent gemiddeld maar liefst vijf maal per week.’
‘De nieuwe camera’s leveren dus mooie resultaten op. We zullen ze nu ook gebruiken om de netheid op onze stranden te vergroten. Voor sluikstorters geldt een nultolerantie, dat staat in ons bestuursakkoord. Met deze verhoogde controles voor meer netheid voegen we de daad bij het woord’ besluit burgemeester Bart Tommelein.