Het Belang van Limburg | De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de verdere financiering van Energyville en het Innovatiecentrum Limburg. Energyville krijgt 17,5 miljoen euro. Innovatiecentrum Limburg krijgt 1,9 miljoen euro. De twee dossiers kaderen in het SALK-uitvoeringsplan.
EnergyVille (op de THOR-site in Waterschei) doet onderzoek naar de energie van de toekomst. Partners binnen EnergyVille zijn de KU Leuven, VITO, Imec en de Universiteit Hasselt die elk een financiële inbreng doen. Maar het gros van de middelen – het hele project kost voor de periode 2015-2018 zo’n 25 miljoen euro – komt van de Provincie Limburg (3,5 miljoen euro), het EFRO of Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (10 miljoen euro) en de Vlaamse regering (7,5 miljoen euro). De Vlaamse regering heeft op voorstel van de ministers van Innovatie Philippe Muyters en van Energie Bart Tommelein het licht op groen gezet voor de vrijgave van de EFRO-middelen en de Vlaamse cofinanciering. Voor beide ministers speelt EnergyVille een belangrijke rol in de noodzakelijke energieomwenteling zonder fossiele brandstoffen.
Een tweede dossier waarvoor de middelen vrijdag werden vrijgegeven, is dat van het Innovatiecentrum Limburg. Het Innovatiecentrum moet Limburgse bedrijven, in het bijzonder KMO’s, ondersteunen bij hun innovatie en het in de markt brengen van de nieuwe ontwikkelingen. Hierbij werkt het Innovatiecentrum samen met o.a Flanders’ Make, SIRRIS en Agoria voor de maakindustrie en met de Confederatie Bouw Limburg voor de sector bouw, milieu en energie.
Met het hele project kost zo’n 2,5 miljoen euro aan financiële middelen, waarvan 1 miljoen euro voor rekening van de Vlaamse regering via het Hermesfonds en 900.000 euro EFRO-middelen.