Bron: BELGA | “Dat Facebook moet stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik van niet-Facebookgebruikers, toont aan dat we ook als klein land hierin toch iets kunnen betekenen”, laat staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein weten. “De uitspraak van de kortgedingrechter bewijst dat de privacywet geen vodje papier is. Facebook mag dus niet langer niet-gebruikers volgen, en daarover zijn we absoluut verheugd”, klinkt het verder nog. Een derde positief element voor de staatssecretaris is dat de rechtbank zich, door zich uit te spreken, bevoegd verklaart. “Facebook had eerder aangevoerd dat de Belgische rechtbank niet bevoegd is in deze, maar dit argument is dus onderuit gehaald.”
De sociaalnetwerksite krijgt 48 uur om het volgen van niet-gebruikers stop te zetten. Als dat bevel van de Brusselse kortgedingrechter genegeerd wordt, moet Facebook per dag een dwangsom van 250.000 euro betalen aan de Belgische Privacycommissie.
Het kortgeding komt er op basis van de Belgische privacywet, en zal dus enkel in België gelden. “Maar het kan natuurlijk wel een precedent worden voor andere privacy-autoriteiten”, klinkt het op het kabinet van Tommelein. “In ieder geval toont het aan dat ook grote spelers zich aan de privacywet zullen moeten houden. Zonder privacy, geen vrijheid.”
“De kortgedingrechter heeft geoordeeld dat dit persoonsgegevens zijn, die alleen mogen gebruikt worden als de surfer daar ondubbelzinnig toestemming voor gegeven heeft”, zegt Anouk Devenyns, persrechter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. “Als de surfer een Facebook-account heeft, mag aangenomen worden dat hij deze toestemming gegeven heeft, maar als de surfer géén eigen account heeft, moet Facebook voortaan deze toestemming uitdrukkelijk vragen en de nodige uitleg geven.”